Пролетни алергии: превенция и третиране на симптомите с помощта на етерични масла + 2 лесни рецепти

Автор: Милена Иванова ,

Пролетни алергии: превенция и третиране на симптомите с помощта на етерични масла + 3 рецепти

През последните години сенната хрема или „алергичният ринит“ се среща все по-често. Според официалната статистика над 33% от населението в индустриализираните страни е засегнато от него, а до 2050 г. според СЗО е възможно от пролетни алергии да страда  до 50% от световното население. Това неприятно състояние се предизвиква предимно от полени. Тези мънички носители на живота обикновено са напълно безобидни, но  могат да провокират силна реакция на имунната система, която понякога погрешно припознава прашеца за натрапник. Ако изпитвате някои от следните симптоми, то по всяка вероятност страдате от пролетна алергия, която може да ви накара да се чувствате напълно безпомощен и лишен от жизнена енергия: непрекъснато кихане, раздразнени и сълзящи очи, хрема, сърбящ и запушен нос, намаляване или пълна загуба на обонянието.

Наличието на многобройни „чужди” дразнители като синтетични продукти, антибиотици, химикали и нискокачествена храна, атакуват имунната ни система, която лесно може да бъде провокирана към свръхреакция. Тялото ни реагира на външните фактори по-осезаемо от всякога. Сложността на съвременния живот с неговите многобройни стимули, както и стресът, който все по-често е предизвикателство за нервната ни система, допринасят за разрастването на проблема с алергиите.

Добрата новина е, че ароматерапията предлага невероятни природни решения за облекчаване на алергичните симптоми и за подпомагане в лечението на първопричините. Етерични масла могат да бъдат особено ефективни за предотвратяване и лечение на пролетен ринит. Те могат да успокоят симптомите на възпаление и сърбеж на лигавиците, на кожата и очите, и да помогнат на имунната система да освободи натрупания стрес и нервна умора. Ето и кои са те:

Етерично масло от Естрагон (Artemisia dracunculus):

Шампионът в борбата с алергиите – естрагонът, е високо ценен от народната медицина, а много различни култури са доказали ефективността на маслото при различни видове алергии. Вземайте 2 капки етерично масло от естрагон, смесени в чаена лъжичка мед, три пъти на ден, за да почувствате облекчение. Естрагонът има и силни противовъзпалителни свойства, които ще облекчат всички симптоми на ринит.

При обострено алергично състояние: Вдишвайте етеричното масло от естрагон сутрин, след това сложете капка (разтворена в малко базово масло) върху слънчевия сплит. Повтаряйте 3 дни в седмицата, ефектът трябва да трае за цяла седмица. Повтаряйте отново в сезона на полените.

Етерично масло от Лавандула (Lavаndula angustifolia):

Това красиво ароматно и успокояващо етерично масло ще потисне алергичните възпаления на дихателните пътища и ще намали секрецията на слуз.

Етерично масло от Римска лайка (Chamaemelum nobile):

Освен че е силно противовъзпалително, етеричното масло от лайка може да спомогне за възстановяване баланса в имунната система, а оттам и за намаляване или предотвратяване на алергични огнища. Традиционно използвано при многобройни стомашно-чревни състояния, това масло твори чудеса, когато алергията се дължи на храносмилателни разстройства. Нежното действие на етеричното масло от лайка го прави предпочитано масло срещу алергични възпаления на кожата (екзема и др.).

Етерично масло от Синя вратига (Tanacetum annuum):

Въпреки че не бива да се бърка с маслото от вратига, маслото от синя вратига също има много силни противовъзпалителни свойства. Една капка, разредена в 1 ч.л. базово масло и внимателно нанесено под очите, може почти веднага да успокои зачервяването и сърбежа в носа.

Чудото на ароматерапията е, че всяко етерично масло със своето голямо разнообразие от биохимични съединения, има не само едно целенасочено действие, а предлага едновременно изцеление на различни нива на нашето тяло, ум и емоции. Естрагонът, лавандулата, римската лайка и синята вратига са много полезни и за подпомагане освобождаването от тревожност и стрес, и за подобряване качеството на съня. Нещо повече, те могат да помогнат за детоксикация на тялото и засилване на имунната система.

За предпазване от алергии тези 4 масла може да се приемат вътрешно две седмици преди рисковия период. Вземайте по една капка от всяко масло, разредено в мед или в базово масло, 2 до 3 пъти седмично през цялата пролет. Заедно с това може да се помисли за детоксикация, тъй като тя предоставя подкрепа на цялото тяло и на имунната система да се справят с полените (за повече по темата вижте статията ни от месец април на тема „Пролетна детоксикация с ароматерапия“.

Когато алергията е започнала, човек може да приема същата комбинация (описана по-горе) 3 пъти на ден, 5 дни в седмицата, за период от най-много три седмици. Симптомите трябва да отшумят! След това се върнете към прием от 2 до 3 пъти седмично, докато приключи сезонът на цъфтеж.

Препоръчително е това лечение да се комбинира с външно приложение. За целта може да приготвите смес за ролков апликатор (рол-он) или масаж от 4-те масла и да добавите няколко от отхрачващите масла (напр. лавандула спика, бял бор, равинтсара или евкалипт). Така ще се подсили ефектът на вече споменатите по-горе 4 масла (естрагон, лавандула, синя вратига и римска лайка) и ще се облекчат конгестията и дишането.

Ето и две лесни за приготвяне рецепти и в домашни условия.

Личен инхалатор (inhaler stick) – облекчаване на алергии

Съдържа: етерични масла от хималайски кедър (3 капки), сладка майорана (2 капки), тамян (2 капки), кардамон (1 капки), черен смърч (2 капки)

Начин на употреба: Добавете гореизброените етерични масла към филтъра на личен инхалатор и го затворете. При нужда вдишвайте през двете ноздри. Няма риск от предозиране. Так приготвен инхалатор има трайност между 3-6 месеца, в зависимост от честота, с която се използва.

Рол-он: при алергии (3%) (10 мл.)

Съдържа: Етерични масла от римска лайка (3 капки), вратига (2 капки), равинтсара (1 капка), лавандула (2 капки)  разтворени в база от студено пресован бадем (9 мл.).

Начина на употреба: За локално приложение: подходящ за нанасяне на скули, над веждите, слепоочието и синусите. Внимание! Да се пазят лигавиците на очите! 

*В статията са използвани материали от книгата на Д-р Хоцел „Есета за Холистична ароматерапия“

Нашата селекция продукти при алергии

 

 

ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:


Споделете← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.