Покрай Еньовден, разказ за еньовото цвете... с други думи, време е да поговорим за лайките

Автор: Милена Иванова ,

Oshadhi - Еньовден. Римска лайка, немска лайка, синя вратига

Ароматна аптечка от природата - римска лайка, немска лайка, синя лайка, едногодишна вратига. Прилики, разлики и още нещо

По нашите географски ширини, на 24 юни всяка година честваме Еньовден - празник, неотлъчно свързан с природата и нейните ароматни лечебни дарове. В основата на празника стои лятното слънцестоене и неслучайно обичаите, които се практикуват, са тясно свързани именно с този древен култ към Слънцето. Според вярванията, именно на този ден всички билки носят чудодейна сила, а за да имат най-силно действие, те трябва да се наберат преди изгрев. На Еньовден изгревът се посреща с лице към Слънцето, а който спази това, както и тоз който успее да види сянката си през рамо, ще бъдат здрави цяла година. Росата в този ден също носи здраве.

И така – използвам повода, за да подхвана разговор за лайките – едни от най-мощните лечители сред етеричните масла и същевременно много нежни и безопасни за приложение. Не случайно едно от имената, под които е известна лайката в България е еньово цвете.

Ако трябва да съм честна, аз и етеричните масла на лайките не бяхме любов от пръв поглед, дори напротив – ароматът както на римската, така и на немската лайка ми беше по-скоро неприятен – предполагам защото правех силна асоциация с лекарства, аптека, лекарски кабинет и въобще, навяваха ме вероятно преди всичко спомени за моменти на болест от детството ми. Но! Радвам се да споделя, че към днешна дата аз обожавам лайките, а ароматът им ми действа преди всичко успокояващо. Защо ли? И как така? Работата ми с тези масла и благотворните ефекти, които наблюдавам в практиката си са променили представите, а от там и асоциациите ми за тях.

И ако работя с римската и немската лайка от години, то в последните 3-4 месеца се запознах отблизо и с една друга лайка – позната на английски като chamomile blue tansy, едногодишната (синя) вратига е вид лайка, която расте основно в Мароко. Отскоро работя и с нея и по този повод добавям и нея към днешния разказ.

И така: римска лайка, немска лайка, синя лайка, прилики, разлики и пояснения

Предполагам няма читател тук, който да не е пил чай от лайка в един или друг момент от живота си. Може би се чудите коя лайка е това? Отговарям бързо – това е немската лайка (Matricaria recutita), широкоразпространена по нашите географски ширини. Известна още и като „синя“ лайка, защото при дестилацията маслото придобива син цвят, което се дължи на реакция на хамазулена (една от химичните съставки) с процеса на дестилацията.

Ако трябва да запомните едно нещо за всяка от тези лайки то е това: римската лайка (Anthemis nobilis) успокоява и регулира, а немската лайка (Matricaria recutita) охлажда и има силни противовъзпалителни свойства. Обединяващо и за двете лайки е, че са много нежни масла и могат да се прилагат и при най-малките! Едногодишната вратига пък в много отношения е комбинация между двете, а антихистаминовите и свойства са уникалността и в сравнение с другите две.

Oshadhi немска лайка (Matricaria recutita)

Лайка (немска лайка) (синя лайка) (Matricaria recutita)

Едно от най-известните етерични масла, когато търсим силен противовъзпалителен агент. Охлажда и заздравява, заземява и успокоява. Прекрасно допълнение към комбинации за чувствителна или раздразнена кожа. Мека и безопасна, немската лайка е перфектно масло за деца.
Бяло-жълтите цветя на немската лайка (Matricaria recutita) създават масло със силен, сладък, топъл, билково-тревист аромат, който веднага създава усещане за проникване на слънчевите лъчи вътре в нас. Производството на това масло е трудоемък процес, а добивът изисква голямо количество суров материал, което определя и високата му цена. Силните лечебни свойства затова пък го правят незаменимо, а високата му потентност означава, че са достатъчни много малки количества, за да се постигне мощен терапевтичен ефект.

Освен че помага за намаляване на слаба болка и възпаление, етеричното масло от немска лайка е прекрасен избор, когато се търси подкрепа за цялостното здраве на кожата; помага за зарастване на рани и третиране на белези. Способства за намаляване на нежелани мускулни спазми, за свеждане до минимум на присъствието на нежелани бактерии, гъбички и вируси.

Охлаждащите свойства на етерично масло от немската лайка го прави отличен избор при възпаления, горещи състояния и повишена чувствителност на физическо ниво.

На емоционално ниво, немската лайка потушава „горещи“ емоции - помага да се разсеят чувствата на гняв и безсилие, вдъхва търпение, надежда и сила за прошка. Прекрасно масло за приложение в трудни моменти, при ситуационна тревожност и депресия.

Състояния: 

Важно масло при сърбеж, екзема, псориазис, уртикария, акне, розацея, порязвания и рани; гастрит, ревматизъм; вагинит, болка; главоболие, мигрена, нервно напрежение, за раздразнени и възпалени очи; за рани, които трудно заздравяват; чувствителна кожа.

Въздействие: 

Противовъзпалително, спазмолитично, антиоксидант, антибактериално (Staphylococcus aureus), противогъбично, антимикробно, антипаразитно, антиулцерогенно, болкоуспокояващо, нервен релаксант, кожно противовъзпалително, лекува рани, цикатризант, подобрява проникването на маслата в кожата.

Oshadhi римска лайка (Anthemis nobilis)

Римска лайка (Anthemis nobilis) – Лекарят на растенията

Някои наричат римската лайка „лекарят на растителния свят“ и това не е случайно. Ако имате растения в градината, които линеят, посейте римска лайка и наблюдавайте ефектите – боледуващите растения ще започнат да се връщат към живот.

Римската лайка (Anthemis nobilis) има очарователни цветове, с бели венчелистчета и наситено жълти центрове, от които се извлича зашеметяващо етерично масло със силни лечебни свойства. Понякога наричат римската лайка „земна ябълка“, заради аромата – сладък и топъл, свеж, плодово цветен и тревист.

Съдържа 75-80% естери, което прави етеричното масло от римска лайка лидер сред маслата по този показател. Римската лайка е отличен болкоуспокояващ агент и е в топ-3 сред етеричните масла за тези цели.

Утешава, успокоява и омиротворява. Нежно масло, което е чудесно за малки деца и чувствителни души. Отпуска мускулите, подпомага храносмилането, подобрява настроението и помага да се подготвите за спокойна нощ. Едно от най-известните етерични масла за отпускане както във физически, така и в психически смисъл.

Етеричното масло от римската лайка е високо ценено, заради потенциала да облекчава мускулни спазми. Особено ефективно при болки свързани с месечния цикъл при жените. Успокояващите и свойства я правят подходящо допълнение към комбинации за уморени или претоварени мускули. Помага, когато се цели въздействие върху лека болка и възпаление, а също и за успокояване на разстроен стомах.

Има благотворно и успокоително въздействие при чувствителна кожа.
На емоционално и енергийно ниво може да се използва за създаване на усещане за благополучие през целия ден и за успокояване на тревожен ум, прекомерно ангажиран с непрекъсната мисловна дейност. Способства за подобряване на съня през нощта.

Етеричното масло от римска лайка се комбинира с абсолютно всяко друго етерично масло, съчетава се особено добре с индрише, грейпфрут, лавандула и лимон.

Състояния: 

Нервно напрежение, неудовлетвореност, раздразнителност и негодувание, безсъние, главоболие и мигрена, миалгия, ишиас, невралгия; диспепсия (лошо храносмилане), гадене, сутрешно гадене, стомашно чревен дискомфорт и болка, запек, синдром на раздразненото черво; ПМС, дисменорея, нередовна менструация (еменагог -насърчава менструалния поток); чувствителна, зачервена или суха кожа.

Въздействие: 

Нервен релаксант, стомашно-чревен спазмолитик, противовъзпалително, обезболяващо, седативно, маточен релаксант, мускулно-скелетно противовъзпалително, успокояващо, спазмолитично. 

 

 

 

 

Едногодишна (синя) вратига (Tanacetum annuum)

Успокоява, заздравява, заземява и успокоява. Прекрасно допълнение към комбинации за чувствителна или раздразнена кожа.
Едногодишна (синя) вратига е вид лайка, която расте в Мароко, а химичният и състав определя лечебните и свойства, които до голяма степен са комбинация между тези на немската и римската лайки. В миналото е била основно диворастящ вид, но в днешно време се култивира. Цветът на етеричното масло е наситено мастилено тъмно син, а ароматът е чист и същевременно екзотичен.

Има силно притивовъзпалитени свойства, спомага за намаляване на възпалитени процеси в организма, въздействие, което се обяснява от наличието на сабинене и камфор в химичния състав на маслото. Подобно на немската лайка и синята вратига съдържа хамазулен, поради което маслото има наситено син цвят, а хамазуленът също е съставка със силни противовъзпалитени свойства.

Невероятно потентно масло за инхалации при проблеми на дихателната система и вирусни заболявания, може да се използва в комбинация с равинтсара за тези цели. Има антихистаминови свойства и спомага при запушен нос и проблеми със синусите. Има благотворно въздействие, включително и при алергични ринити и проблеми с полени. Важно е да се внимава с приложението и да не се използва продължително във времето, тъй като съдържа до 12% камфор, кетон, който може да се акумулира в организма.

Маслото от синя вратига е най-скъпо сред лайките, както поради трудоемкия производствен процес, така и поради голямото търсене на маслото, особено от козметичната индустрия.

И за финал – още няколко истории свързани с Еньовден

На този ден жените сплитат венци от набраните билки или украсяват дома с тях, а мъжете прескачат високи огньове. Водата, в която са киснали китките, се ползва за кадене или за пръскане на хора, които не са в добро здраве. Има предание, че Еньо и Стана, двама млади, се влюбили силно. Но бащата на девойката искал да я даде на друг мъж. По пътя към сватбата в чуждото село тя се хвърлила в бурните води на река Тунджа и те я отнесли завинаги. Еньо се поболял, кладенецът му пресъхнал, нивите му опустели, къщата му се разпаднала. На десетата година сестра му вързала на точилката едно недотъкано платно, нагиздила го с женски дрехи, сложила му булчинско було и викнала Еньо да види Стана. Той отворил очи, зърнал силуета и издъхнал щастлив. Проливен дъжд се изсипал, а след него всичко отново се раззеленило и природата се преродила. Оттам идва обичаят на Еньовден момите да изработват Еньова буля и да пеят песни за любов и берекет.

На Еньовден празнуват всички, носещи имена на билки, както и Яна, Янчо, Янислав, Деница, Деян, Ивета, Биляна и още много красиви цветни имена.

Да бъде светлина!

ПП. Ако имате възможност – открийте разликите между лайките в домашни условия. И ми пишете, кой аромат ви допада повече.

Нашата селекция етерични масла от лайка и продукти с лайка

 

ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:


    Споделете



    ← По-стара статия По-нова статия →


    Оставете коментар

    Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.