Практикум: Загубено обоняние. Да му помогнем да се възстанови.

Автор: Милена Иванова ,

Oshadhi Загуба на обонянието, трениране на обонянието

Практикум: Загубено обоняние. Да му помогнем да се възстанови.

Миналия вторник ни звънна клиентка – беше чула, че при загуба на обонянието може да му помогнем и да се обучим отново да усещаме аромати и мириси. Искаше да знае подробности – доколко е вярно и ако е вярно, какво и как да прави.

Темата за тренирането на обонянието не е нова, но през последната година по обясними причини стана особено популярна и привлича интереса на доста по-широка публика извън специализираните форуми и научни публикации. Самата аз започнах да обръщам повече внимание на публикациите, а това клиентско обаждане ме провокира най-сетне да седна и да систематизирам информацията и знанието, които съм натрупала по този толкова актуален за много здравен казус.

Добрата новина е, че загубата на обонянието в никой случай не е присъда до живот и в голяма част от случаите можем да си помогнем в процеса на възстановяване. Лошата новина е, че се изискват много дисциплина, търпение и упоритост за постигане на резултати.

И така – първо фактите свързани със загуба на обонянието, вкл. и в резултат на COVID-19:

Факт: 25% от населението в глобален мащаб страда загуба на обоняние в някаква степен, статистика регистрирана и отчетена преди появата на COVID-19. В контекста на пандемията пък, обонянието на 77% от хората преболедували COVID-19 е било засегнато, като голям процент от заразилите се и преболедували хора губят напълно обонянието си, състояние наречено аносмия. Усетът за мирис и вкус при 80 до 95 на 100 се връща до няколко седмици, но за останалите от 5 до 20 на 100 това се случва след месеци или дори години. При 25% от заразените загубата на обоняние е съпроводена и от паросомия - състояние при което мозъкът не разпознава правилно миризми и аромати – например, подушвате рози, а ви лъхва мирис на развалено мляко. Паросмията понякога, но не винаги, е част от процеса на възстановяване на обонянието към нормално, след пълната му загуба. Проблемите с обонянието могат да доведат до трайни нарушения в естествения ритъм и функциониране на човека, в резултат на който при някои може да се стигне и до тежки депресивни състояния и пълна липса на желание за живот.

Извън загубата на обоняние свързана с COVID-19, този проблем може да бъде предизвикан от множество други фактори. Някои хора се раждат с вродена липса на обоняние, докато други имат особено силно обоняние. Някои губят обонянието си в резултат на травми на мозъка, след прекарани вирусни заболявания, хронична настинка или друго продължително заболяване на горните дихателни пътища.

Какво казва науката по темата със загубата на обоняние и възстановяването му

Доктор Томас Хумел от Медицинския факултет в Дрезден прави поредица от изследвания през 2009 г. с пациенти страдащи от аносмия (тотална загуба на обонянието) и доказва, че тренирането на обонянието с различни силни аромати влияе положително на възстановяването на сензорните клетки. Към днешна дата неговите изследвания са базата, на която стъпва науката и практиката по темата с обучението на обонянието по цял свят.

Как обаче работи тренирането на обонянието и какво е нужно да направим?

Тренирането на обонянието стимулира обонятелния дял от мозъка, а на практика се състои от 2 кратки сесии ежедневно, по време на които се душат интензивно и многократно 4 различни по вид и характеристики аромата като по този начин се упражнява и стимулира обонянието. Идеята е, че по същия начин, по който можем да тренираме мускулите си чрез спорт и повтаряеми упражнения, можем да тренираме и обонятелните си рецептори и невротранзмитори. Тук се засяга и темата за нервнопластичността на мозъка, но това е тема за друг път.

Д-р Хумел използва 4 аромата от света на етеричните масла както следва:

Разбира се, обучението може да се провежда не само с етерични масла, но и с други субстанции със силен аромат, като например кафе, подправки или дори и неща, които миришат лошо. Аромати, които могат да провокират ярки спомени са също особено подходящи.  Важното е рецепторите да бъдат стимулирани със силно концентриран и наситен мирис и също е важно ароматите да са едни и същи всеки ден. Последното условие прави употребата на етерични масла особено удачна, като други подходящи етерични масла за целите могат да бъдат например лавандула, тамян, индрише, лайм.

Обучението на обонянието очевидно не е лекарство, а форма на физиотерапия за носа, която спомага за по-бързото възстановяване и стимулиране. Най-успешно се прилага в случаи на загуба, в резултат на прекарани вирусни инфекции, както и в някои случаи на мозъчни травми, но в този случай зависи от сериозността на травмата. Във всички случаи колкото по-скоро започне тренирането, толкова по-големи са шансовете за възстановяване.

Обучение на обонянието – стъпка по стъпка

 • Необходимо е да вдишвате четирите различни аромата един след друг 2 пъти на ден, най-добре сутрин и вечер. Всеки аромат се вдишва многократно в продължение на 20ина секунди, така че цялата обучителна сесия не би трябвало да отнеме повече от минута – две.
 • Правете малки и многократни, а не дълбоки вдишвания - по подобие на куче, опознаващо нова ароматна следа по време на разходка.
 • Докато вдишвате, може да съзерцавате снимка или картина на растението или веществото, като същевременно предизвиквате спомен за аромата от миналото си.
 • Ако използвате етерични масла, за да избегнете нараняване на носната лигавица, нанесете не повече от 2-3 капки от избраното етерично масло върху памучен тампон и вдишвайте многократно в продължение на 10 до 20 секунди. Направете пауза от 10 секунди, след което повторете същото упражнение със следващия аромат.
 • Практикувайте вдишването на четирите аромата всеки ден по два пъти в продължение на минимум три месеца. Според множество различни изследвания, в много случаи първите резултати се наблюдават след 6-7 месеца.
 • Периодът и продължителността на тренинга при всеки човек варира в зависимост от неговата възраст, здравословно състояние и степента на нарушения на обонянието. Затова е важно упражненията да се повтарят до настъпване на подобрение или напълно възстановяване.

Съвети за успех

Ако страдате от аносмия или паросмия и решите да тренирате обонянието си е важно да бъдете постоянни и дисциплинирани. Дръжте ароматите на лесно, удобно и видимо място, така че да ви подсещат и да нямате оправдание да пропуснете сесия. За да не пропускате сесия би било удачно да си водите календар, както и дневник на сесиите. Записвайте наблюденията си в дневника и не се отказвайте.

Много фактори играят роля при тренирането и успешното възстановяване на обонянието. Едва ли някой ще бъде изненадан от факта, че като правило по-младите хора успяват да възстановят обонянието си по-бързо, както и че колкото по-дълго пациент е страдал от аносмия, толкова по-трудно и бавно би било възстановяването.  С напредване на възрастта броят на обонятелните рецептори, които предават информацията за мириси и аромати към централната неврвна система намаляват, което води след себе си последствия.

И тъй като етеричните масла стоят в основата на  метода за възстановяване на обонянието, ще ви споделим малко повече информация за свойства и лечебната сила на някои от най-препоръчваните аромати.

Oshadhi роза дамасцена

Роза, Rosa damascena

„Кралицата на цветята“, както е известна розата, се счита и за „кралицата сред маслата“ в света на ароматерапията. Българското розово масло от маслодайната роза дамасцена е най-търсеното и най-високо цененото от всички видове и региони в света, поради богатия и сложен аромат, който го характеризира. Това ценно етерично масло се свързва най-вече с въздействието му върху сърцето и емоционалното тяло. Повдига, отпуска нервната система, успокоява и хармонизира, стимулира чувството за любов. Влияе благотворно на кожата, поради което е много популярно като съставка в козметичната индустрия.

Лимон, Citrus limonum

Пикантен, свеж и вдъхновяващ, ароматът на етеричното масло от лимон е идентичен на свежите плодове! Лимоненът, който се явява основен компонент на етеричното масло, е обстойно разучаван, с редица доказани терапевтични свойства. Свойствата на лимонена придават на етеричното масло освежаващи, енергизиращи и повдигащи настроението качества. Подкрепя дихателната система, мускулите и ставите. Има пречистващи и антисептични свойства.

Oshadhi лимон лайм

Евкалипт, Eucalyptus globulus

Евкалиптовото дърво, сорт глобулус (известен още като „синя гума“) е носител на най-силните терапевтични свойства от всички евкалиптови видове. От дългите, зелени, восъчни листа на дървото евкалипт глобулус се извлича интензивно, камфорово, свежо, сладко, дървесно етерично масло. Това е най-известното етерично масло за подкрепа на дишането и белодробното здраве, което се използва по цял свят за превенция и третиране на респираторни проблеми, настинки и грип. Силата му се дължи до голяма степен на веществото 1,8-цинеол, основен компонент в химичния му състав. Дори само отварянето на бутилката и вдишването на свежия, проникващ, камфорен аромат на това масло може да помогне за изчистване на главата. На емоционално и енергийно ниво чистият освежаващ аромат на това масло енергизира, повдига, събужда ума и психиката, насърчава умствената яснота и предоставя подкрепа при изтощение.

Kaрамфил, Eugenia caryophyllata

Разцъфналите, мънички пурпурни пъпки и зелените восъчни листа на вечнозеленото дърво на карамфила създават масло с богат, пикантен, екзотичен аромат. В него се преплитат топлина, сладост, плодове и лъх на дървесина. Ароматът е характерен и лесно разпознаваем. Евгенолът, основен компонент на етеричното масло от карамфил, се счита за един от най-ефективните антиоксиданти в природата. Евгенолът е от групата на фенолите, ценени заради мощните си антисептични, антибактериални и антивирусни качества. На емоционално и енергийно ниво това етерично масло затопля и успокоява. Със своята пикантна природа то насърчава по-голяма самоувереност, включително и във времена на сериозни предизвикателства.

Лавандула, Lavandula angustifolia

Теснолистната лавандула (L. angustifolia), известна още като истинска или английска лавандула, е най-цененият сорт сред растенията в семейството на лавандулата. Ароматът на лавандулата е мек, цветен и свеж, по-сладък от този на лавандина. Лавандулата е едно от най-универсалните масла в ароматерапията. Ароматът на лавандула осигурява деликатна, но ефективна грижа, когато организмът има нужда от възстановяване. Редица научни изследвания сочат, че линалолът и линалил ацетатът, основни компоненти на лавандулата, имат доказано възстановяващо влияние върху цялата ни система - тяло, сърце и ум.

Тамян, Boswellia carterii

Тамянът е естествена смола, която се образува от кората на различните видове дърво Boswellia. Ароматът на тамян - свеж, балсамов, топъл и дървесен - е помагал за създаването на свещени пространства за постигане на мир и връзка със себе си. Използва се традиционно за респираторни заболявания – астма, бронхити, особено свързани с нервно напрежение. Маслото от тамян може да помогне за поддържане на ритмично, дълбоко дишане – подходящо при медитация, но също и за подсилване и подкрепа на дихателната система през студените месеци.

Oshadhi Евкалипт

На всички загубили чувството си за мирис пожелавам бързо възстановяване, за да може да подушите розите отново!

 

Нашата селекция етерични масла за трениране на обонянието

 

 

 

ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:


  Споделете  ← По-стара статия По-нова статия →


  Оставете коментар

  Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.