Във всяка къща трябва да има шише лавандула!

Автор: Милена Иванова ,

Oshadhi лавандулови полета

Във всяка къща трябва да има шише лавандула!

От една година се каня да напиша точно този текст, с точно това заглавие. По план график трябваше да публикувам миналия уикенд, но както често се случва в живота – той имаше други планове за мен и вместо разговор за лавандула имах приключения от сорта „с деца (и куче) (и бабa) на море“. Така че, всичко е точно, грешката е вярна и точно днес споделям с вас моя лавандулов разказ. А в момента сме на прага на жътвата на лавандула, днес два пъти минах покрай едни безумно красиви лавандулови полета в Добричко и се чудя при кое следващо минаване полетата вече няма да са лилави, а ожънати.

Та така. Ако нищо друго от света на етеричните масла не придобиете, то моля ви – придобийте шише лавандула. Защото това е най-универсалното масло, подходящо в почти всички случаи, особено тогава, когато не сте сигурни точно какво да направите.

Имате проблем? Не знаете с какво да си помогнете? Отговорът е: лавандула!

Главоболия и мигрени, проблеми със съня, депресии и кожа – това е само началото на дългия списък от състояния, при които етеричното масло от лавандула може да помогне. Детето има температура? Отговорът е лавандула! ПМС? Лавандула! Изгорили сте се на котлона (или друго)? Лавандула! Не може да спите? Лавандула! Етцетера, етцетера, етцетера...

Лавандулата е най-универсалното масло без конкуренция в ароматерапията. Със своя мек, цветен и свеж аромат лавандулата осигурява деликатна, но ефективна грижа, когато организмът има нужда от възстановяване. Редица научни изследвания сочат, че линалоолът и линалил ацетатът, основни компоненти на лавандулата, имат доказано възстановяващо влияние върху цялата ни система - тяло, сърце и ум. Лавандулата също има силно благотворно въздействие на кожата, там от където тръгва и Гатфосе всъщност. За мен лично трите топ приложения са при главоболия, проблеми със съня и всичко, свързано с кожата.

Но да започнем с едно малко парче история – датата е 25 юли 1910 г., Франция

Рене Морис Гатфосе (René Maurice Gattefossé) е френски химик, който на тъкмо тази паметна дата претърпява инцидент докато работи в лабораторията си. Кипяща колба съдържаща химичен коктейл се пръсва и възпламенява, а главата и ръцете на химика са залети и изгорени. В света на ароматерапията се шири легендата, че в лабораторията му е имало дълбок съд с масло от лавандула, в което той натопява директно ръцете си. Това, което всъщност се случва е, че за да се спаси от пламъците Гатфосе скача през прозореца и се овалва в тревата. В резултат от инцидента обаче, той получава изгаряния първа степен и е приет за лечение в болница. След няколко дни на стандартното за онова време лечение при изгаряния, раните му започват да се влошават и гангренясват. В този момент той си спомня историите за целебните свойства на лавандуловото масло при изгаряния, които е чувал в разговорите си с производителите на лавандула. Гатфосе развива половината от бинтовете и започва да нанася лавандулово масло върху дълбоко засегнатата кожа. Резултатите са невероятни – след 2 дни температурата и треската, от която страда отслабват, инфекцията затихва и с времето изчезва, а в последствие раните зарастват сравнително бързо и без следа. Така Гатфосе буквално се спасява от потенциално фатален случай на гангрена и в процеса, личният му опит потвърждава хипотезата на производителите, че етеричното масло от лавандула има силни антисептични и лечебни свойства.

И тъкмо така започва живота си науката за ароматерапията, а Гатфосе се счита за нейн баща.

Гатфосе се занимава с химия и изучаване на лечебните растения и преди инцидента, но случката в лабораторията и излекуването му (по онова време 25% от хората с гангрени не оцеляват), насочват окончателно вниманието и посоката на работата му към изучаване лечебните свойства на лавандулата и в последствие редица други ароматни растения и техните етерични масла.

Така че съвсем смело може да кажем, че лавандулата е виновна за всичко.

Oshadhi лавандула L. angustifolia

„Баба ми без лавандулов спирт в аптечката не оставаше“ звучи съвсем на място по нашите географски ширини, нали?

По-близо до „вкъщи“, много вероятно това е първото етерично масло, с което повечето хора се сбъскват, в България най-малкото под формата на лавандулов спирт. Отварям скоба - това може и да е проблематично за някои вече пораснали деца, които правят негативни асоциации с аромата н лавандулата, поради спомени за натривки при болести от детството. Чувала съм от достатъчно хора да ми казват, че не обичат аромата на лавандула. Но! Ако може да преодолеете тази психологическа бариера, обещавам ви, че лавандулата може да бъде вашия най-добър приятел, при всякакви проблеми и нужди!

И още едно лирично отклонение по темата с местната „почва“

Франция е родината на ароматерапията и до ден днешен най-скъпата лавандула е тази с произход Франция, а най-ценено е маслото от истинска лавандула расло на надморска височина над 800 м. България обаче е най-големият производител/износител на лавандулово масло, като лишаваме Франция от лидерството в последното деситилетие. Причините разбира се са комплексни – не е до „почва“, дори напротив – намесени са по-ниските ставки за труд, както и климатични проблеми във Франция, вкл. и с бактерии и насекоми унищожили част от полетата във Франция.

Какво е лавандула? Или коя лавандула? Както всичко в ароматерапията и тук нещата са по-сложни отколкото звучат на първо четене.

В ароматерапията най-често се използват 4 различни лавандулови растения, всичките от едно семейство, но всяко с различни характеристики, които обуславят и различния химичен състав на етеричното масло. Днес разказвам в кратце за трите най-популярни вида: „истинската“ лавандула, широколистната лавандула (спика) и лавандина (също широколистна лавандула), а четвъртия вид - т.нар. френска лавандула (L. stoechas), оставям за друг разговор.

Лавандула (истинска лавандула / английска лавандула) (Lavandula angustifolia)

Възможно най-добрата Лавандула за терапевтични приложения! Теснолистната лавандула (L. angustifolia), известна още като истинска или английска лавандула е най-цененият сорт сред растенията в семейството на лавандулата. Ароматът на лавандулата е мек, цветен и свеж, по-сладък от този на широколистната лавандула (лавандин). Лавандулата е по-капризна и по-трудно предсказуема от лавандина и добивът на етерично масло от истинската лавандула е значително по-нисък, което я прави по-скъпа. На химично ниво, истинската лавандула съдържа по-висок процент линалил ацетат, компонентът, с който се асоциират много от научно доказаните терапевтични свойства на лавандулата.

Лавандула (спика), био (Lavandula latifolia)

Свежа и енергизираща. Поддържа дихателната система и е отлична защита срещу насекоми. Широколистната лавандула (L. latifolia), известна още като лавандула спика произхожда от същото семейство като истинската лавандула, но е различен вид. Тя е средиземноморско растение, като първоначалната зона на разпространение е в Испания, Балеарските острови, Франция и Италия, където лавандула спика обича да расте по сухи, слънчеви склонове. Ароматът на лавандула спика е свеж, по-силно енергизиращ и камфоров, с изявлен билков акцент, като при нея липсват успокояващите съставки и по-сладкия аромат на истинската лавандула. Тя има свойството да събуди и активира и позволява да работим концентрирано. С лавандула спика може без проблем да завършите сутришната тренировка, за разлика от истинската лавандула.

Основните химични компоненти на лавандула спика включват линалоол, камфор, и 1.8-цинеол, известни със своите противовъзпалителни и антисептични свойства. Лавандула спика също има болкоуспокояващи и стимулиращи циркулацията ефекти. В ароматерапията лавандула спика често се използва в студени компреси и смеси при болки и напрежение в мускулите. Лавандула спика е добра добавка в продукти за кожата, отличен лек за пречистване и когато се цели успокояване на сърбежи, раздразнения и дискомфорт.

Широколистна лавандула (лавандин) (Lavandula x. intermedia / Lavandula hybrida)

Широколистна лавандула (известна още като лавандин) е хибридна кръстоска между две много различни лавандулови растения: теснолистна лавандула (L. angustifolia), известна още като истинска или английска лавандула и широколистна лавандула (L. latifolia), известна още като лавандула спика. Ароматът на лавандина е подобен на този на истинската лавандула, но в сравнение е по-малко флорален и по-зелен, с малко повече камфор. Лавандинът е най-често култивираното растение в семейството на лавандулите поради простата причина, че се отглежда по-лесно, по-предсказуем е, по-малко претенциозен на климатичните промени. В резултат лавандинът дава значително по-висок добив на етерично масло от истинската лавандула, което го прави икономически изгоден, а и по-евтин за крайния потребител.

Лавандинът има своето място в ароматерапията и притежава много от свойствата на истинската лавандула, но на по-достъпна цена. Особено подходящ е за дифузия, както и в ситуции с нужда от първа помощ, като порязвания, ожулвания, ухапвания, ужилвания и др. Лавандинът е особено удачен заместител на истинската лавандулата, особено през деня, когато се изисква по-затоплящ и освежаващ аромат. Имайте предвид също, че лавандинът е по-енергизиращ от истинската лавандула. Истинската лавандула винаги ще бъде пръв избор за терапевтични приложения, както и при употреба за въздействие на психично и духовно ниво, но лавандинът е добър придружител за ежедневна употреба във всяка къща.

Забавни факти:

Поради съображение цена, парфюмерийната и козметичната индустрии използват основно широколистна лавандула (лавандин), ако въобще използват масло от естествен произход. И още: всички тези лилаво-виолетови лавандулови полета, които може би сте виждали по снимки (или на живо в Прованс, но и в България) са всъщност полета с широколистна лавандула. „Истинската“ лавандула (Lavandula angustifolia) изглежда доста по-разхвърляна, неподредена, неподравнена и разноцветна в сравнение. Широколистна лавандула има по-дълги стъбла (60-80 см.) от истинската лавандула и стъблото има характерните за него два ръба вървящи по протежението. Широколистна лавандула се прихваща от резници, докато лавандулата се сее.

Допълнителна сравнителна информация за трите вида лавандула

Име:

Лавандула

(истинска лавандула / английска лавандула)

Широколистна лавандула (лавандин)

Широколистна лавандула (спика)

Ботаническо име:

Lavandula angustifolia

Lavandula x. intermedia (Lavandula hybrida)

Lavandula latifolia

Ботаническо семейство:

Lamiaceae (Labiatae) – устоцветни

Начин на производство:

Дестилация

Част от растението:

цветове / растение

Аромат:

Зелен: цветен, сладък, билков

Зелен: свеж и по-остър, сладък, билков

Енергия:

 

хладна, леко суха

леко хладна, суха

 

Китайска медицина (елемент):

Огън, Дърво

Огън, Метал

Основни свойства:

Успокоява, регулира, хармонизира

Пречиства, регулира, възстановява

Противопоказания:

Нетоксичен, не дразни, не води до свръхчувствителност.

Нетоксичен, не дразни, не води до свръхчувствителност.

Пероралната употреба (вътрешен прием) може да възпрепятства съсирването на кръвта; противопоказен, когато се приемат антикоагуланти, след хирургична намеса, при пептични язви, хемофилия и други заболявания свързани с кръвта.

Съдържа камфор, който може да има лека невротоксичност. Макс. безопасна концентрация за топични приложения: 19%

Основни химични съставки:

Linalyl acetate, Linalool, Ocimene, Terpinene-4-ol, Lavandulol, 1,8-Cineol, Lavandulyl acetate

Linalool, Linalyl acetate, Camphor, 1,8-Cineol, Borneol, Lavandulyl acetate, Lavandulol

Linalool, 1,8-Cineol, Camphor

Състояния (общи за всички видове):

Нервно напрежение, безпокойство, възбуда, тревожност, тревожна депресия, безсъние, лоша памет, деменция, стрес, стягане и болка в гърдите, сърцебиене.

Състояния (различни за видовете лавандула)

тахикардия, хипертония (високо кръвно налягане); чувство на недоволство, раздразнителност, чувсто на яд; главоболие и мигрена; ПМС, дисменорея (болезнена менструация); вагинит, левкорея; екзема, псориазис, уртикария, акне, розацея, изгаряния, синини, ухапвания от насекоми, порязвания и малки рани; мускулна спастичност, миалгия, остеоартрит, ревматоиден артрит, ишиас, невралгия; стоматит, гингивит, пиорея (възпалителни състояния на венците).

кашлица с гъст жълт секрет, бронхит, астма, настинки и грипоподобни състояния, риносинозит, фарингит, ларингит;

остеоартрит, ревматичен артрит.

Въздействие:

аналгетично, спазмолитично, антиконвулсивно, противовъзпалително, седативно, против безпокойство, антиоксидант, антибактериално, противогъбично, антивирусно, антимикробно, антиулцерогенно, хипотензивно, антиастматичен релаксант, имуностимулант, пикочо-полово противовъзпалително и антиинфекциозно, неврокардиологичен релаксант, нервен релаксант, лекува рани, цикатризант, дезодориращо.

неврокардиологичен релаксант; антидепресивно, респираторно-отхрачващо и муколитично; мускулно-скелетен антиревматичен стимулант; антисмазмотично, антиконвулсивно, противовъзпалително, аналгетично, седативно, анксиолитично, допаминергично, антиоксиданто, антибактериално, противогъбично (v. candida), антивирусно, антимикробно (въздушен път).

И за финал, както обичам, 3 любими приложения с лавандулово масло:

 1. При температура (вкл. и на бебета): 1 капка лавандула се разтваря в 1 ч.л. базово масло (бадем, зехтин или кокосово масло например) и се масажират стъпалата и петите.
 2. За по-добър сън: Към максимално топла вода, добавете 2 шепи английска сол и 3-4 капки лавандула. Накиснете краката за 10-15 мин. (докато водата се охлади). Английската сол е прекрасно средство, което способства за детоксикация на организма, лавандулата ще успокои и подготви за по-добър сън.
 3. При изгаряне или ожулване (за дезинфекция): едно от изключенията в ароматерапията, в този случай може да приложите неразредено масло от лавандула директно на засегнатата зона. При изгаряне може да редувате с алое.

С пожелания за мъдрост и добър сън в навечерието на поредния наш шанс да упражним правото си на глас. Да ни е лавандулово!

Ето и нашата селекция от лавандулови продукти

ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:


  Споделете  ← По-стара статия По-нова статия →


  Оставете коментар

  Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.