Лято е, днес говорим за разхлаждащите етерични масла: 5 разхлаждащи масла + 1 хидролат

Автор: Милена Иванова ,

Oshadhi_разхлаждащи масла

Лято е, днес говорим за разхлаждащите етерични масла: 5 разхлаждащи масла + 1 хидролат

В разгара на лятото едва ли е изненада за някой, че сме избрали да говорим за етеричните масла с хладна енергия. Етеричните масла могат да се класифицират по различни характеристики, включително и на база енергетиката им - има масла с хладна енергия, както и такива с топла или гореща енергия. Първите имат свойството да охладят или да „отнемат от огъня“, а последните – да загреят организма. Маслата с хладна енергия могат да бъдат приложени при много различни горещи състояния, като в много случаи говорим за горещи състояния съвсем извън контекста на лятото и климатичните условия: възпалителните процеси например се класифицират като горещи състояния според източните медицински учения, вкл. и артритни състояния с присъствие на топлина. Кожни възпаления и зачервявания също влизат в категорията „топли/горещи“ състояния, при които е подходящо да се прилагат етерични масла с хладна енергия.

Етерични масла с охлаждащи свойства са например два по-малко познати представителя от семейството на евкалиптите: ментовият и лимоновият евкалипт. Други масла с охлаждащи свойства са няколко тропически треви от семейството на житните, включително цитронелата, лимоновата трева, палмарозата и ветиверът. Сред цветните аромати лавандулата, индришето, розата, както и маслата от нероли и иланг-иланг имат свойството да охладят; сред цитрусите грейпрфрутът, лимонът и лаймът са особено охлаждащи, а от билките с охлаждащи свойства са ментата, немската лайка, белият равнец и маточината.

Днес съм избрала да разгледаме по-подробно евкалиптите и тревите, по простата причина, че освен охлаждащите им свойства, маслата от тези растителни видове са доста ефективни като репеленти срещу комарите и редица други насекоми. Освен тези пет масла, разказвам и за хидролата от мента, който не може да бъд пропуснат, когато иде реч за разхлаждане.

И така ето нашата селекция от 5 разхлаждащи етерични масла за летните месеци!

Oshadhi етерично масло Цитронела

Цитронела (цейлонска) (Cymbopogon nardus)

Освежава и ободрява, отличен репелент, държи насекомите на разстояние. Маслото е бледо до кафеникаво на цвят и притежава силен, свеж, тревисто-зелен лимонов аромат. Маслото от цитронела намира приложение при диспепсия, гастрит и гадене. Може да бъде от полза и при остеоартрит и ревматоиден артрит с наличие на топлина, зачервяване и подуване. Ефективноста на етеричното масло от цитронела против комари е доказана чрез in-vivo тестове на хора. Локалното му приложение осигурява пълна защита от насекомите от семейството Anopheles culicifacies (основен носител и разпространител на малария) в продължение на до единадесет часа.

Oshadhi етерично масло Лимонова трева

Лимонова трева (Cymbopogon flexuosus)

Етеричното масло от лимонова трева освежава и енергизира, притежава ярък, запомнящ се, освежаващ, билково-лимонов аромат. Етеричното масло от лимонова трева има мощни пречистващи свойства - спомага за намаляването на нежелани бактерии, микроби и гъбички; също помага за справяне с локални болки и възпаления. Маслото от лимонова трева намира приложение при целулит, болки в мускулите и ставите и храносмилането. Подобрява циркулацията и детоксикира. Подобно на цитронелата, тя отблъсква насекомите, но има по-фин аромат. Действа като седатив, облекчава стреса и изтощението, но същевременно освежава ума. Ароматът на лимонена трева е успокояващ, но цитралът може да раздразни кожата, затова е важно етеричното масло да бъде силно разредено при топични приложения на кожата.

Oshadhi етерично масло Палмароза

Палмароза (Cymbopogon martini)

Етеричното масло извлечено от ароматната, цъфтяща, вечнозелена, тропическа трева палмароза балансира, тонизира, помага срещу инфекции. Ароматът на етеричното масло от палмароза наподобава аромата на маслото от индрише - розов, цветен, чувствен, сладък и билков. Има антивирусни, антибактериални и противогъбични свойства. Отличен избор за поддържане на здрава кожа: подходящ за приложение за намаляване на микробите по кожата, за почистване и защита на раздразнена кожа; при мускулна треска или болки в ставите. Освен че подхранва и подмладява, спомага за поддържане на равен тен на кожата; маслото от палмароза може да помогне за намаляване на кожни раздразнения и възпаления; чудесно за лечение на множество проблеми с кожата като например инфекции, екзема, псориазис и сухота. Спомага за овладяване на болката и успокоение на уморени, възпалени и болезнени мускули и подути стави. Охлаждащите му свойства го правят подходящо за употреба при състояния, причинени от загряване. Етеричното масло от палмароза също предоставя подкрепа за подсилване на силно отслабена имунна система.

Лимонов евкалипт (Eucalyptus citriodora)

Маслото на лимоновият евкалипт е пълно с жизненост, има свойствата да събуди, регулира и повдигне. Уникален сред евкалиптовите видове, лимоновият евкалипт е богат на цитронелал, от групата на алдехидите и беден на 1,8 цинеол. Това обяснява свежия, лимонов аромат с нотки на роза и камфор. Цитронелалът също допринася за свойството на лимоновият евкалипт да отблъсква микроби и насекоми. Маслото от лимонов евкалипт се счита за един от най-добрите репеленти, а приложението му в комбинации против комари е широко практикувано по цял свят. Етеричното масло от лимонов евкалипт е най-известно с приложенията си за пречистване и почистване, спомага за намаляване на възпалителни процеси. Идеален помощник при умствена преумора и изтощение, маслото от лимонов евкалипт центрира, стимулира концентрацията, има освежаващ ефект върху ума, действа успокояващо и седативно, предоставя подкрепа и при интензивна учебна дейност.

 Oshadhi етерично масло Ментов евкалипт

Ментов евкалипт (Eucalyptus dives)

Ароматът на етеричното масло от ментoв евкалипт (E. dives) най-лесно може да се опише като комбинация от мента и камфор. Много жив, силен, свеж, ментов, проникващ и камфорен аромат, много хора го намират за мек и привлекателен. Маслото от ментов евкалипт има свойствата да изчисти, успокои и охлади. Ментовият евкалипт е правилният избор и когато работим за намаляване на нежелана бактериална, вирусна или гъбична дейност. Антимикробните му свойства са доказани с клинични изследвания. Препоръчва се за третиране състояния на артрит, мускулни болки, ревматизъм, спортни контузии и навяхвания. Ментовият евкалипт е подходящ за приложение при главоболия, невралгия и слабост - опитайте капка-две масло от ментов евкалипт в комбинация с тамян (b. carterii) разредени и приложени на слепоочията и пулсните точки за облекчаване на главоболие.

Oshadhi синергия етерични масла Стоп! Комари, насекоми

СТОП! Комари, насекоми

Повечето от горе представените етерични масла са умело комбинирани в синергията Стоп! комари и насекоми, а резултатът е масло с перфектен аромат и свойства за сезона – може да използвате синергията Стоп! Комари, насекоми за дифузия или да вложите в разхлаждащи или отблъскващи насекомите продукти.

Охлаждащ спрей репелент, Стоп! комари и насекоми 2%

Състав и материали: Хидролати от вещерска леска (известна още като хамамелис) и мента (50 мл от всяко), синергичната комбинация етерични масла Стоп! комари и насекоми, (50 капки).  1х шише 100 мл. тъмно стъкло със спрей помпа.

Начин на употреба: Пръска се от разстояние 20см. директно на кожата, може да се пръска директно и на дрехите.

Важно! Разклатете енергично преди всяка употреба!

На финала представям хидролата от лютива мента, защото е толкова универсален и идеален за този сезон

Ментата е най-известна със своите храносмилателни, противовъзпалителни и стимулиращи съзнанието свойства. Докато етеричното масло трябва да бъде използвано внимателно и в ниски дози, то хидролатът е безпроблемен. Въпреки това се препоръчва да се избягва при деца под 3 години. Хидролатът от мента е подходящ при третирането на колики, подувания, стомашни киселини, рефлукс, и всякакви други стомашни неразположения. Хидролатът от мента е ефективен при нужда от пречистване на храносмилателния тракт, има леки антибактериални и анти-ферментационни свойства.

Ето и 3 лесни приложения за летните дни:

  • Напръскан на лицето помага да ни съживи през горещите дни или когато сме преуморени; предоставя ефективна подкрепа при горещи вълни по време на менопаузата.
  • 50:50 разтвор (30мл хидролат от мента и 30 мл вода), приет на малки глътки помага за справяне с гадене и морска болест.
  • Опитайте го за готвене, в бучки лед или като вкусна топла или студена напитка. Леко сладък на вкус, хидролатът от мента може да се използва като заместител на захарта.

Да ви е хубаво лятото, хидратирайте се и разхлаждайте винаги при нужда!

Нашата селекция от разхлаждащи етерични масла

ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:


Споделете



← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.