Тайните на чаеното дърво - за най-известното противогъбично масло и не само

Автор: Милена Иванова ,

Oshadhi етерично масло от чаено дъвро

 

Да поговорим за етеричното масло от чаено дърво – най-известното противогъбично масло и не само. Едно от 10-те масла, които задължително трябва да имате у дома. Маслото от чаено дърво намира много приложения и може да има отличен благотворен ефект при много и различни здравословни проблеми. По-долу споделяме повече за произхода, свойствата и приложенията му,  разказваме също защо и как употребата му без малко да бъде забранена в родината на чаеното дърво, Австралия, където няма къща без бутилка чаено дърво по всяко време на годината.

И така – да започнем от начало - чаеното дърво е нискорастящо дърво, част от семейство Миртови. Листата му са много тъмнозелени, меки, тесни и продълговати, кората е бяла, а цветовете дребни и жълти. То е една от 34-те разновидности в рода Melaleuca, характерни за Източна Австралия. Дървесните видове от рода Melaleuca, открити по цял свят, наброяват около 100 вида. Името Melaleuca произлиза от гръцкото „мелас”, което означава „черен”, и „левкос”, което означава „бял“, и характеризира контраста между бялата кора и тъмнозелените листа на дърветата от този род.

Oshadhi етерично масло от чаено дърво

С аромат на „аптека“

Етеричното масло се извлича от жилките по листата, а ароматът е свеж, билков и леко пикантен. Някои хора асоциират аромата му с „аптека“ и в това няма нищо случайно. Етеричното масло от чаено дърво има широк спектър от лечебни свойства,  действа бързо и ефективно при първи симптоми на различни проблеми.

1-2-3: За здрава дихателна система, действа като тоник за имунната система, блокира първите симптоми на настинки и грипоподобни състояния

Безспорно най-известното приложение на маслото е при гъбични, бактериални инфекции и леки възпалителни процеси. Етеричното масло от чаено дърво обаче влияе благоприятно при още редица здравословни оплаквания. Например подпомага здравето на дихателната система – при кашлица, бронхит и усещане за слабост, засягаща белите дробове. Действа като тоник за имунната система, блокира първите симптоми на настинки и грипоподобни състояния. Също така, чаеното дърво има мощен противовъзпалителен ефект върху кожата, като облекчава болезнена и раздразнена кожа, намалява зачервявания и подувания. Използва се за третиране на въшки в косата, херпес зостер и генитален херпес, обикновени и плантарни брадавици, кокоши тръни, порязвания, рани и още много други. Силното му въздействие върху микробите пък прави чаеното дърво чудесна добавка към препарати за почистване в дома и офиса или съставка в домашно приготвени препарати за първа помощ.

На емоционално и енергийно ниво маслото от чаено дърво събужда, съживява и приповдига. Същевременно то насърчава увереност и сила.

За митовете и легендите около чаеното дърво

Но! Има и митове около чаеното дърво, които не са верни. Така че внимавайте!

Знаехте ли че етеричното масло от чаено дърво е най-бързо оксидиращото масло например. Практически това означава, че то има много кратък срок на годност след като бъде отворено, тъй като започва да взаимодейства с кислорода и се окислява, след което вместо полезно, може да се окаже вредно. Най-често проблемите около окисляването му се изразяват в раздразнения и реакции на кожата – толкова проблематични са били тези странични ефекти, преди да се разбере къде е проблема, че родината на чаеното дърво, Австралия, е била на ръба на това да забрани приложението му в домашни условия! Препоръчително е чаеното дърво да се използва в срок от 3 месеца след отварянето му, когато става въпрос за топични приложения на кожата. Поради този кратък срок препоръчваме да се купува в малки опаковки (5 мл.).

Много хора са чували (или чели), че етеричното масло от чаено дърво може да бъде от полза при акне – и като така, някои го прилагат директно на кожата ил ипък предозират. Това е особено опасна практика и може да доведе до трайни увреждания вкл. и алергични реакции. За това препоръчваме никога да не нанасяте етеричното масло от чаеното дърво директно и неразредено на кожата! Същото важи и за третиране на гъбички по ноктите на краката – задължително разреждайте в базово масло, за да не си навлечете проблеми до живот!

Oshadhi - Рецепти с етерични масла

По традиция, ето и няколко полезни рецепти с участието на главния герой в днешния блог – чаеното дърво.

Маска за лице с масло от чаено дърво: подходяща за стягане на мазна или смесена кожа

1 супена лъжица хума

1 чаена лъжичка мед

1 капка етерично масло от чаено дърво

малко бадемово масло

малко вода

Всички съставки се разбъркват до получаване на хомогенна смес. Нанесете на лицето и оставете да подейства 10 минути. Измийте обилно с вода.

Лечебно масло за имунна подкрепа

6 капки етерично масло от чаено дърво

8 капки етерично масло от равинтсара

8 капки етерично масло от евкалипт радиата

6 капки етерично масло от кипарис

6 капки етерично масло от черен смърч

30 мл базово масло от бадем

В стъклено шише от 30 мл поставете първо етеричните масла, а след това добавете базовото масло от бадем. Нанесете 2-3 помпи между дланите и масажирайте гърдите и гърба сутрин и вечер. Не превишавайте концентрацията и не прилагайте при малки деца (под 2 години). Изключение прави масаж на петите.

Противогъбично масло за крака и нокти

4 капки етерично масло от чаено дърво

4 капки етерично масло от лимон

3 капки етерично масло от индрише

2 капки етерично масло от пачули

30 мл базово масло от бадем

В стъклено шише от 30 мл поставете първо етеричните масла, а след това базовото масло от бадем. Нанесете 2-3 помпи между дланите и масажирайте краката.

Не случайно етеричното масло от чаено дърво е нашата селекция от Топ 10 масла за всеки дом. Важно е обаче да следвате насоките за безопасна употреба, след което ви остава да се възползвате от многото ползи маслото от чаено дърво. 

Нашата селекция от продукти за подкрепа на имунната система

 

Други статии от блога ни през последните 12 месеца:


                                            Споделете                                            ← По-стара статия По-нова статия →


                                            Оставете коментар

                                            Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.