На училище! В помощ на ученици и родители или разказ за 3 масла + 3 синергии

Автор: Милена Иванова ,

Oshadhi ароматерапия за ученици
Толкова мечтан и толкова чакан, този Август сякаш бе сън - докато се обърна да поема дъх и вече е Септември. Септември неизбежно идва и с „махмурлука“, резултат от толкова много сбъднати наведнъж мечти – меланхолия и тъга по вече тръгналото си лято, деца на училище, родители на работа, променливо време – един ден е есен, а после пак лято.
Преди вече много години някой ми беше казал, че връщането към работен ритъм на пълни обороти след отпуска отнема половината от времето на отпуска – с други думи, след 2 седмици отпуска, очаквайте седмица време за пренастройване и съответно променлива производителност на труда (ах как ретро звучат тези фрази от зрелия социализъм). Картината в момента разбира се е допълнително усложнена от несигурността, свързана с пандемията – ще учат ли децата присъствено, ще се завръщаме ли към офисите, или ще продължаваме да работим от къщи, как най-добре да се подготвим за есенно-зимния сезон в тази обстановка и т.н.
За мен, като родител, приоритетите в подготовката за новата учебна година за деца на всички възрасти и техните родители се свеждат до три основни неща:
  • Подкрепа за по-бързо връщане към ритъм: фокус и концентрация в класната стая, офиса, дома или занималнята след училище.
  • Подготовка на организма и имунната система за новия есенно-зимен сезон и бърза реакция при първи симптоми на разболяване;
  • Справяне с меланхолията, която неизбежно следва лятото за много от нас.
В този ред на мисли ви разказвам за три етерични масла и три синергии подходящи за случая. Да започнем с етеричните масла:

За подобрена мозъчна функция, концентрация и повдигане на духа:

Етерично масло от Розмарин (Rosmarinus officinalis)

Свежият дъхав аромат на многогодишния малък розмаринов храст е уникален по природа. Отличен тоник за мозъка, спомага за подобряване на паметта, розмаринът се използва в съвременната билкова медицина като леко болкоуспокояващо средство и при мигрена, както и при храносмилателни, чернодробни и респираторни проблеми и депресия.
Oshadhi етерично масло от розмарин

Антивирусна защита, първи симптоми на разболяване:

Етерично масло от Равинтсара, БИО (Cinnamomum camphora cineoliferum)

Етеричното масло от равинтсара спомага и подобрява дишането, подкрепя имунитета, спомага за поддържане на форма и активност на ниво по време на сезонните проявления на вируси. Mного удачен избор и за фокусиране на мислите. Етеричното масло от равинтсарата дава сила и енергия, които спомагат за поддържане на форма и активност на ниво през зимните и грипни месеци.
Oshadhi етерично масло от равинтсара

За справяне с меланхолията и повдигане на настроението:

Етерично масло от Сладък портокал, БИО (Citrus sinensis)

Цитрусовите етерични масла са шампиони, ако целеният ефект е да се усмихнем и повдигнем настроението. Аз лично имам слабост към аромата на сладкия портокал, но който и цитрус да изберете, няма да сбъркате. Етеричното масло от сладък портокал повдига настроението, насърчава спокойствие, вдъхва оптимизъм и увереност. Ярка енергия и позитивност за тези, които се борят със ситуационна депресия или песимизъм.
Най-лесният начина на приложение разбира се е дифузията, за която толкова често пиша и говоря. Разбира се може да дифузирате единичните масла споменати по-горе или да ги комбинирате (например по 2 капки от всяко в ултразвуков дифузер).

Моят предпочитан метод на дифузия е чрез приложението на синергии (готови комбинации от етерични масла), а за случая бих препоръчала следните три варианта:

Синергия (етерични масла): Фокус

Събужда сетивата и изостря ума - спомага за фокусиране и избистря мислите. Ободрява, регулира, повдига, дава яснота и самочувствие. Развеселява, успокоява, детоксикира. Ароматът на синергията Фокус е цитрусов и свеж, от една страна сладък, но от друга билков и зелен.
Съдържа: етерични масла от Розов грейпфрут, жълт лимонсладък портокалбял бор*, розмарин цинеол*, високопланински розмарин (Испания)*, бергамотиндришешироколистна сладка лавандула супер*, цитратна мента, лимонова върбинка, кедърбосилекдафинов лист*, дива майорана*, лютива ментачервен портокалпалмароза*от био произход
Oshadhi синергия етерични масла Фокус

Синергия (етерични масла): Средиземноморие

Синергичният бленд от етерични масла Средиземноморие повдига настроението, релаксира, насърчава спокойствие, отпуска нервната система. Вдъхва оптимизъм и увереност. Ободрява и стимулира след тежък ден, освежава при преумора. Розмаринът, включен в тази синергия е ненадминат тоник, най-известен с въздействието си върху мозъчната функция и свойството да концентрира и избистря мислите. Присъствието в тази синергия на кедър, дафинов лист и майорана способства за поддържане на нормалното функциониране и на дихателната система и подкрепа за имунната система.
Съдържа: етерични масла от сладък портокал, червен портокал, хималайски кедър, лавандин (гросо)*, розмарин цинеол*, дафинов лист*, сладка майорана* *от био произход
Oshadhi синергия етерични масла Средиземноморие

Синергия (етерични масла): Пречистване

Синергията от еетерични масла Пречистване подпомага и подсилва имунната система, притежава доказани силни антивирусни, противовъзпалителни, антисептични и антибактериални свойства благодарение на активните химични съставки (напр. тимол и карвакрол в мащерката), а в дългострочен план допринася за цялостна подкрепа на здравето. „Пречистване“ събужда сетивата и изостря ума, подобрява концентрацията, повдига настроението, насърчава спокойствие и придава слънчево излъчване.
Съдържа: етерични масла от жълт лимонсладък портокалполска мащерка*, лицеaрозмарин цинеол*, евкалипт глобулус*, лимонова трева*, салвиякарамфил*от био произход
Oshadhi синергия етерични масла Пречистване
Освен чрез дифузия, тези масла и синергии могат да бъдат проложени чрез инхалации, както и разтворени в подходяща концентрация (между 2-4% в зависимост от случая и възрастта) в базово масло (напр. бадем) и втрити в тялото при първи симптоми на разболяване.
Пожелаваме на всички ученици и родители добър старт на новата учебна година в максимално присъствен формат!
Бъдете здрави и не забравяйте да действате превантивно и задължително при първи симптоми на разболяване – за по-бързо и ефективно пресичане на процесите на разболяване!

 

Други статии от блога ни през последните 12 месеца:


Споделете



← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.