Помощ! Боли ме глава. Или 3 начина да облекчим главоболието без лекарства

Автор: Милена Иванова ,

Oshadhi_eterichni_masla_glavobolia_migreni

В ежедневната си работа с клиенти се сблъсквам с множество различни проблеми и оплаквания: от най-тривиалните и лесно решими, до много редки и комплексни оплаквания, за които се изисква продължително ровене из научни изследвания и публикации, преди да мога да препоръчам подходящи етерични масла. Както може би се досещате обаче, мигрените и главоболието са едни от най-често срещаните оплаквания, особено сред жените.

Според статистиката, мигрената е причина за страданието на милиони жени, като една от всеки три не успява да получи никакво облекчение от конвенционалните болкоуспояващи лекарства. В допъление, много от болкоуспокояващите имат дългосрочни странични ефекти и не е препоръчително да се използват редовно. Проблемът разбира се, че при много хора страдащи от главоболие, то е хронично състояние.

На този фон въпросът е има ли етерични масла с благотворно въздействие при главоболие и ако да, кои са те.

Oshadhi_eterichni_masla_glavobolie_migrena

Краткият отговор, както може да се досетите е, разбира се, че има етерични масла с мощни аналгетични свойства. Болкоуспокояващите шампиони, които имат и доказана ефективност за спряване с мигренозни състояния включват етеричните масла от лютива мента, тамян, римска лайка, розмарин, безсмъртниче, лавандула и мускатова салвия. Други, подходящи за приложение в комбинация с гореизброените включват и етеричните масла от кипарис,  босилек, иланг-иланг и сладка майорана. Изборът на подходяща комбинация от масла разбира се зависи и от първопричината за главоболието – дали то е в резултат от хормонален дисбаланс например, или спазми и напрежение в мускулите и ставите в раменете и врата, или пък стрес, депресия и тревожност.

Етеричните масла от лютивата мента и розмарин са шампиони за мозъка

Нека да разгледаме подробно два от растителните „шампиони за мозъка“, които носят облекчение на толкова много хора.

Етерично масло от Лютива мента (Mentha piperita)

Oshadhi_eterichno_maslo_ljutiva_menta_mentha_piperita

Лютивата мента, както и етеричното масло от лютива мента са много популярни до голяма степен благодарение на свежия и ободряващ аромат, тонизиращото и отпускащо въздействие и мощни лечебни свойства, които тя има за ума. Маслото от лютива мента е ненадминато като антиспазматично и бързодействащо болкоуспокояващо средство. Може да се прилага разредено с базово масло, а по изключение в спешни случаи и неразредено върху слепоочията, раменете или шията. Етеричното масло от лютива мента стимулира и ободрява и е особено полезно в случай на умствена или физическа умора. И тък като говорим за мигрени и главоболия е важно да подчертаем, че етеричното масло от мента има почти гарантиран облекчаващ ефект при този вид страдания.

Етерично масло от Розмарин (Rosmarinus officinalis)

Oshadhi_eterichno_maslo_rozmarin

Розмаринът се използва в съвременната билкова медицина на първо място като леко болкоуспокояващо средство и при мигрена, но също така при храносмилателни, чернодробни и респираторни проблеми, както и при депресия.

„Етеричното масло от розмарин лекува типичното замайване, дължащо се на анемия и ниско кръвно налягане поради недохранване, както и причиненото от хипертония главоболие, по същия начин, по който това прави лавандулата." Споделя Джулия Хофман-Грейвс в разказа за преживяванията си с жертвите на земетресението в Хаити.

Много по-подробно за розмарина планирам да ви разкажа в близко бъдеще, а повече за другите болкоуспокояващи етерични масла може да прочетете като последвате линковете към профилите им на сайта на Oshadhi.

А сега споделям три доказано ефективни практични рецепти от света на ароматерапията за облекчение на главоболие и мигрени:

Oshadhi_pracicum_recepti_glavobolie_migreni

Масло за масаж при мигренни състояния: рамена, врат, глава (3%)

При мигренни състояния, ежедневна поддръжка. Подходяща грижа през деня, успокоява, отпуска мускулите и напрежението, балансира, без да успива. 

В стъклено шише 100 мл. с помпа добавете следните етерични и базови масла:

Начин на употреба: Подходящо за частичен масаж на тяло през деня, няма да ви успи, както и за локално приложение вкъщи: 2-3 помпи масло се затоплят в дланите. Масажират се врат, рамена, глава.

Масло за рамена, врат, глава - вечер преди лягане (3%)

При мигренни състояния, ежедневна поддръжка. Подходяща грижа в края на деня, успокоява, отпуска мускулите и напрежението, балансира.

В стъклено шише 100 мл. с помпа добавете следните етерични и базови масла:  

Начин на употреба: 2-3 помпи масло се затоплят в дланите. Масажират се врат, рамена, глава. Със същото масло могат да се масажират и стъпалата и краката до коленете, привечер, това ще подсили добре ефекта (ако масажирате стъпала, не забравяйте после да обуете нещо – или чорапи или чехли, за да се избегне риска от контузии при подхлъзване, а и да защитите пода вкъщи). След краката, може да масажирате и коремната област, бедрата и кръста. Прилага се всяка вечер без прекъсване.

Рол-он: Освободи болката (главоболие) (10%)

В стъклено рол-он шише с апликатор добавете следните етерични и базови масла:

*Тамянът може да бъде заменен от мускатова салвия (Salvia sclarea), особено, в случаи, когато има предположение, че главоболието е свързано с хормонални дисбаланси при жените.

Начина на употреба: За локално приложение: нанася се на пулсните точки, слепоочие, китки, зад врата.

Ще се радваме да опитате някоя от тези рецепти и да споделите дали ви помогна? А ако имате нужда от помощ с приготовлението, просто ни пишете и ние ще се радваме да помогнем.

Така че, защо да не опитате по естествения начин?

С пожелания за безоблачна есен с по-малко болка!

* В текста са използвани и референции от книгата Есета за Холистична ароматерапия на Д-р Малте Хоцел, основател на Oshadhi

 

Други статии от блога ни през последните 12 месеца:


Споделете← По-стара статия По-нова статия →


  • А какво ще препоръчате за Ковид главоболието?

    Мая ,

Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.