Клиничен ароматерапевт – що е то?*

Автор: Милена Иванова ,

Oshadhi - професия Клиничен ароматерапевт

 

Клиничен ароматерапевт – що е то? 

*Един разговор с Невена Дякова за сп. ЕВА, м. Май 2021 г.

В България такава титла не съществува, поне що се отнася до формалната номенклатура, а и не се предлага професионално обучение. Това разбира се създава предпоставки за доста спекулации около това кой е или не е „ароматерапевт“, „сертифициран“, „клиничен“, „холистичен“ или друго.

  1. Как би обяснила накратко на неизкушените от материята функциите на клиничния ароматерапевт?

Клиничният ароматерапевт е човек, който може да практикува терапевтични модалности включително и в клинична обстановка (т.е. болници, медицински центрове, родилни домове, домове за възрастни хора и прочие). Представката „арома“ подсказва, че етеричните масла и хидролатите са в основата на работата му. Етеричните масла са чисти продукти от природата, които освен че ухаят много приятно, помагат и при много ежедневни и хронични оплаквания. Най-често работя с клиенти за подобряване качеството на съня, при проблеми с цикъла при жените, храносмилателни проблеми, както и при всякакви оплаквания, породени от стрес и емоционално напрежение.

  1. Какви квалификации/дипломи трябва да придобие човек, ако иска да се занимава с подобна дейност и колко време ти отне на теб самата?

Аз учих в Лондон, където е домът ми от 2006 година. Самият курс отне една година. След края му трябваше да покрием норматив от консултации с клиенти (общо 60 часа) и да напишем дипломна работа. И понеже в семейството имаме 3 стоматолози, аз избрах да пиша на тема „Приложения на етеричните масла в стоматологията: преглед на научни публикации“. За „клинична“ титла във Великобритания има изисквания за покриване на норматив вкл. по анатомия и физиология, химия, без която професионален ароматерапевт няма как да просъществува. В допълнение подробно се изучават свойствата и функциите на 80 етерични масла. Всяка страна обаче има свои изисквания и стандарти в тази област. В България такава титла не съществува, поне що се отнася до формалната номенклатура, а и не се предлага професионално обучение.

  1. Кои здравни проблеми се повлияват най-добре от клиничната ароматерапия?

Важно е да уточня, че не говорим за алтернативна медицина, а за допълващи терапии, които в много случаи помагат при хронични оплаквания, за които алопатичната (конвенционалната, б.р.) медицина няма отговори. В допълнение на състоянията, които споменах по-рано, има прекрасни приложения при главоболия и мигрени, всякакъв вид рани и грижа за кожата. Любима моя насока е приложението при бременни, включително и по време на раждане. Има и приложения при пациенти с аутизъм, дефицит на вниманието, хиперактивност. Отново ще подчертая невероятната мощ на ароматерапията при всякакъв вид проблеми, свързани с психиката – депресивни състояния, тревожност, панически атаки.

  1. Какво би препоръчала на читателите ни като превенция в борбата с коронавируса без да звучим твърде спекулативно?

Дифузията на етерични масла с антивирусни и антибактериални свойства е прекрасен метод за превенция по всяко време. Тя пречиства въздуха, а оттам се намалява вирусното натоварване. Паническите атаки, които толкова често се проявяват при първи симптоми също могат да бъдат пресечени с ароматерапия. Разбира се не казваме, че с ароматерапия лекуваме КОВИД, това би било несериозно, но има доста етерични масла които могат да помогнат като превенция, както и като допълваща терапия по време на боледуване и във възстановителния процес.

  1. Отскоро си член на Борда на международната федерация на професионалните ароматерапевти, кой е основният фокус на организацията, какви цели си поставяте?

Федерацията (IFPA, https://ifparoma.org/) е дружество с идеална цел, основана през 2002 година във Великобритания, а членове на федерацията са професионални ароматерапевти от всички краища на света. Сред основните цели на федерацията са да подпомага работата и професионалното усъвършенстване на членовете си чрез редовно ​​обновяване и споделяне на знанията на база научни изследвания и публикации. Друга цел на федерацията е да води диалог с широката публика и да разпространява знанието за безопасно приложение на ароматерапията и етеричните масла в частност.

Послепис:

Ако моите истории са ви липсвали, поднасям извиненията си. Истината е, че освен всичко друго, имах и нужда да презаредя батериите, да погледна критично 2021г. и на тази база да построя плана за 2022г. Сред добрите новини от нас, планът за 2022г. е подреден, знам за какво ще ви разказвам през годината, знам и какви изненади ще предложим. Все вълнуващи неща, включайше нови аромати, продукти, както и нови възможности да споделяме знанието!

Следете ни, за да не пропуснете нещо, което истински ви вълнува!

Нашата специална селекция ароматерапевтични продукти за Януари

 

ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:


Споделете



← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.