За мащерката - най-силната и суха билка (по Платон)

Автор: Милена Иванова ,

Oshadhi етрично масло от мащерка
Знам горски кът, по-скрит от всички други,
цял в мащерка, иглики, теменуги,
над него царски навес е прострян
от повет, горска роза и бръшлян.
Сън в лятна нощ, Шекспир

 

Шекспир възпява мащерката в сонета Сън в лятна нощ. Според Платон пък „както пчелите правят мед от мащерка, най-силната и суха билка, така и мъдрите вземат поука от най-големите изпитания.“ Препратки към мащерката могат да бъдат открити както в литературата, така и във философията, медицината, историята. Позната и прилагана още древността, шумерите, египтяните, гърците и римляните намират широко приложение на мащерката като лекарство.

Едва ли има българин, който да не е пил чай от мащерка, това е една от най-популярните и известни билки у нас. От край време мащерката е едно от най-важните растения в натуропатията в Европа, сложена на пиадестал заради способността си да активизира ума и да освобождава напрежението. Счита се, че произхожда от Франция и Испания, мащерката е храстовидно растение и развива стъбла и ситни листа през пролетта, като са познати над 350 различни вида. При цъфтежа, който е от май до юни, се образуват връхчета с розови, бели или светлолилави цветове. Етеричното масло от мащерка е често използвано в козметичната и парфюмерийна индустрии; намира множество приложения и в хранително-вкусовата индустрия, особено в продукти от месо и напитки.

Oshadhi етрично масло от мащерка Thymus vulgaris ct. linalool

Етеричното масло от мащерка е много потентно масло, с лечебни и подхранващи свойства. Мащерката способства за подкрепа и подсилване на имунната система, а в дългострочен план за цялоста подкрепа на здравето.

Активизира ума и помага за освобождаване на напрежението и стреса. На емоционално и енергийно ниво, маслото от мащерка действа центриращо, укрепващо и успокояващо за ума, тялото и духа. Затопля, може да помогне за изграждането на по-добра самоувереност.

Спомага за по-добро и дълбоко дишане, създава чувство за свобода и нови възможности. Действа отхрачващо и карминативно, обезболяващо.

Маслото от мащерка има силно пречистващи, антимикробни и дезинфектиращи свойства, което го прави подходящо при много приложения, включително и като добавка към домашно приготвени почистващи препарати.

Има противовъзпалителни свойства, приложено топично и в подходящо разреждане спомага за отпускане на мускулни спазми, възстановяване на мускули и стави.

Има поне пет различни вида етерично масло от мащерка според химичния състав

Мащерката е едно от етеричните масла, при които от същия растителен съществуват етерични масла със значителни разлики в химичния състав, класифицирани като различни хемотипове. Разликите в химичния състав обуславят значителни разлики в терапевтичните свойства и профила за безопасност на всеки различен хемотип масло от мащерка.

Червени (или горещи) мащерки: хемотипове тимол и карвакрол имат високо сърдъжание на феноли, които притежават мощни антисептични и антибактериални свойства и могат да помогнат за защита на организма от вредни микроби и подкрепа на имунната система. Приложението чрез дифузия е особено ефективно за тези цели. Високото съдържание на феноли (тимол и карвакрол) при червените мащерки може да бъде проблематично, тъй като фенолите могат да са силнодразнещи за кожата. Важно е да се прилагат в много ниски дози, когато се използват за топични приложения.

Сладки (жълти) мащерки: хемотипове линалол и гераниол, имат доказани антивирусни и противовъзпалителни свойства. Както подсказва и името на тези хемотипове, основни химически съставки при тях са алкохоли: линалол, линалилацетат, гераниол, геранилацетат, бета-кариофилен, алфа-терпинеол, борнеол. За топични приложения, много по-добре е да се използват етерични масла от мащерка хемотип линалол и гераниол, тъй като те нямат агресивния ефект на червените мащерки, няма риск за раздразнение на кожата в обичайните концентрации и могат безопасно да се прилагат при деца, чувствителна кожа и лигавици.

Важно е да се отбележи, че етеричното масло от мащерка, което се произвежда в България е от хемотип тимол и на пазара рядко ще откриете етерично масло с хемотипове линалол или гераниол.

Етеричното масло от мащерка се комбинира добре с етерични масла от бергамотлимонматочиналавандулалавандин, риган, боррозмарин и др.

Oshadhi синергия етерични масла Затвори очи

Сред най-популярните начини на приложение на етеричното масло от мащерка масло са:

  • вдишване чрез дифузия с цел пречистване, за да се намали разпространението на вируси и бактерии във въздуха, при настинки или грип.
  • масажно масло (задължително разредено в базово масло) за втриване в мускулите (препоръчваме да използвате машерка хемотип линалол или гераниол за тези цели);
  • инхалации като превантивна мярка, при първи признаци на настинка или грип;
  • Отлично масло за утринен масаж на краката и в случаите, когато нямате време за масаж на цялото тяло – добавете 1 капка масло от мащерка към чаена лъжица базово масло (напр. жожоба или бадемово масло) и масажирайте краката с него.
  • Добавете капка етерично масло от мащерка към шампоана, за стимулиране корените на косата.

Oshadhi синергия етерични масла Средиземноморие

Специално селектирахме четири вида масло от мащерка за българския пазар

В каталога на Oshadhi има 12 различни масла от мащерка, от които сме подбрали 4 различни вида за българския пазар: етерично масло от испанска мащерка, БИО (Thymus capitatus), Етерично масло от Мащерка тимол (Thymus vulgaris), БИО, Етерично масло от Обикновена мащерка (гераниол) (Thymus vulgaris ct. geraniol), Етерично масло от Обикновена мащерка (линалол), БИО (Thymus vulgaris ct. linalool)

Представям първо меките мащерки, които са много по-безопасни и лесни за приложение, особено когато става въпрос за топични приложения и при работа с малки деца.

Етерично масло от Обикновена мащерка (линалол) БИО (Thymus vulgaris ct. linalool)

Ароматът на маслото от мащерката хт. линалол (Thymus vulgaris ct linalool) е билков, свеж, сладък и успокояващ, осезаемо по-мек, нежен и дървесен от този на мащерката тимол. Мекотата и нежността на този сорт мащерка я правят подходяща за справяне с микробите при чувствителна кожа и лигавиците. Маслото има силно пречистващи и дезинфектиращи свойства, действа обезболяващо, противовъзпалително и спомага за отпускане на мускулни спазми. Приложено топично и в подходящо разреждане спомага за възстановяването на мускули и стави. Укрепваща, поддържаща за нервната, дихателната и храносмилателната системи. Най-подходящата мащерка, която да използвате за деца поради значително по-меките и нежни свойства на химичния състав. На емоционално и енергийно ниво, маслото от мащерка линалол действа центриращо, укрепващо и успокояващо ума, тялото и духа.

Противопоказания: Нетоксичен, не дразни, не води до свръхчувствителност.

Основни химични съставки: Linalool, Terpinene-4-ol, Myrcene, gamma-Terpinene

Етерично масло от Обикновена мащерка (гераниол) (Thymus vulgaris ct. geraniol)

Мащерката (гераниол) е по-мек вид мащерка и има цветен и тревен аромат, осезаемо по-мек от този на мащерката тимол. Укрепваща, поддържаща за  нервната, дихателната и храносмилателната системи. На емоционално и енергийно ниво, маслото от мащерка гераниол действа центриращо, укрепващо и успокояващо ума, тялото и духа.

Противопоказания: Приложението чрез кожата, както и вътрешния прием, може да доведе до пренатоварване при хора, които приемат лекарствени препрати, които се метаболизират от CYP2D6.

Основни химични съставки: Beta-Caryophyllene, Geraniol, Geranyl acetate, Linalool

Ето и два представителя от червените (горещи) мащерки, които внасяме в България

Етерично масло от Мащерка тимол, БИО (Thymus vulgaris)

Често използвана от фармацевтичната индустрия, етеричното масло от мащерка хемотип тимол (Thymus vulgaris), затопля и отпуска мускулатурата, действа успокоявщо и разпускащо след дълъг и стресиращ ден у дома или в офиса. Ароматът е доста остър и билков. Прекрасен за дифузия, трябва да се използва особено внимателно при топични приложения!

Противопоказания: Тимолът е дразнител на кожата и лигавиците. Не се препоръчва за употреба при деца под 2 години, както и хора с хиперчувствителна, наранена или болна кожа поради съдържанието на карвакрол/тимол. Да не се използва по време на бременност. Препоръчва се макс. дермална употреба: 1,2% - 1,3% концентрация.

Може да възпрепятства съсирването на кръвта; вътрешна (перорална) употреба е противопоказна при употреба на антикоагуланти, след хирургична намеса, при пептични язви, хемофилия и други заболявания на кръвта;

Основни химични съставки: Thymol, Paracymene, gamma-Terpinene, alpha-Pinene, Carvacrol, beta-Myrcene, Linalool

Етерично масло от Испанска мащерка, БИО (Thymus capitatus)

Загрява, релаксира, успокоява. Отпуска нервната система. Облекчава нежелани мускулни спазми, отлично в синергични комбинации за грижа при леки болки и възпаление. Мощна имунна подкрепа. Способства за намаляване присъствието на нежелани бактерии, гъбички и вируси. Подходящо и при леки алергични реакции.

Основни химични съставки: Carvacrol, gamma-Terpinene, Paracymene, beta-Caryophyllene, Thymol

Противопоказания: Карвакролът е дразнител на кожата и лигавиците. Не се препоръчва за употреба при деца под 2 години, както и хора с хиперчувствителна, наранена или болна кожа поради съдържанието на карвакрол/тимол. Да не се използва по време на бременност. Препоръчва се макс. дермална употреба: 1,2% - 1,3% концентрация.

Oshadhi синергия етерични масла Дишай дълбоко

За по-нежна и същевременно ефективна грижа и подкрепа за имунната система, препоръчваме да използвате синергии от етерични масла за дифузия. Етеричното масло от мащерка е част от състава на някои от синергиите на Oshadhi: Дишай дълбоко, Затвори очи, Здрави през зимата, Пречистване, Средиземноморие, Щастие

Oshadhi синергия етерични масла Здрави през зимата

Ето и три любими мои рецепта с масло от мащерка:

Рецепта: Ставни и мускулни болки, вариация с мащерка (5.1%)

Успокоява, има противовъзпалитени и аналгетични свойства, затопля, отпуска схванати и претоварени мускули. 

В стъклено шише 30 мл с помпа пригответе добавете:

 *Заб. Препоръчваме базовото масло да се добави последно.

Начин на приложение:

2-3 помпи от маслото се затоплят между дланите, нанасяте на проблемната зона с масажни движения.

Рецепта: Масло при болно (болезнено) гърло, синузит (3.3%)

Успокоява, има противовъзпалитени и аналгетични свойства, затопля, отпуска схванати и претоварени мускули. 

В стъклено шише 30 мл с помпа пригответе добавете:

*Заб. Препоръчваме базовото масло да се добави последно.

 Начин на приложение:

2-3 помпи от маслото се затоплят между дланите, нанасяте по протежението на врата и темето (при болно гърло); на лицето скули и чело (при синузит), като внимавате да не попадне в очите.

Рецепта: Настинки, хрема, синузит, първи симптоми на разболяване (малки деца) (1%) 

Успокоява, има противовъзпалитени и аналгетични свойства, затопля, отпуска схванати и претоварени мускули. 

В стъклено шише 30 мл с помпа пригответе добавете:

*Заб. Препоръчваме базовото масло да се добави последно.

Начин на приложение:

2-3 помпи от маслото се затоплят между дланите, нанасяте по протежението на врата и темето (при болно гърло); на лицето скули и чело (при синузит), като внимавате да не попадне в очите.

  

Други статии от блога ни през последните 12 месеца: 


Споделете



← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.