Пролетна умора – 3 практики за пречистване и детокс от света на ароматерапията

Автор: Милена Иванова ,

Пролетна умора - пречистване, детокс, ароматерапия

Не знам при вас как е, но на мен тази зима ми дойде повече от една идея вповече. Всичко в мен крещи „стига“ – дали е краят на две брутални години на обездвижване, дали е биологичният часовник и времето, в което метаболизмът започва драматично да се забавя или пък е психологическият шок от развиващите се около нас събития – но аз имам крещяща нужда да презаредя. И се опитвам да стартирам този процес. Не ми е никак лесно, но както наскоро някой ми каза „a day at a time”*.

Храната и движението са фундаментът, на който стъпва всяка една програма за пречистване, без тях нищо не може да сработи в дълбочина и трайно,а всичко друго идва в допълнение. Днес споделям с вас моите допълнения, от света на ароматерапията.

Етеричните масла и деривативите им (моите толкова любими хидролати) се явяват мощни сподвижници в процеса на детоксикация. В същността си функцията на етеричните масла е да пречистват, като защитават растенията от различни агресори като вируси, бактерии, гъбички и паразити. Поради тази им най-естествена функция, интегрирането на етеричните масла в един холистичен подход за пречистване и на нашето тяло е най-естественото допълнение към програми за пречистване и детоксикация.

Хидролатите са прекрасен начин да подпомогнем тялото по всяко време

От вчера включих в ежедневието си два хидролата: от морковено семе и мускатова салвия. С тях целя да подпомогна тялото ми в процеса на пречистване, а на мускатовата салвия разчитам да ме подвигне и емоционално (от което имам крещяща нужда). Тази комбинация е прекрасна за приложение и като част от възстановяването и оздравителния процес след заболявания, особено след вирусни инфекции или стомашно-чревни оплаквания. А как ги пия ли? Добавям 30 мл. общо към бутилката си с вода – толкова е просто и лесно. След 21 дни ще направя пауза и ще наблюдавам ефектите върху тялото си! (Отварям скоба: за един пълен цикъл от 21 дни ще са ви необходими 620 мл. хидролат, препоръчваме да комбинирате 2 хидролата и да изберете разфасофките от 500 мл., които ще ви спестят значителна сума).

Признавам си, че тази зима в рутината ми се върнаха и загнездиха няколко стари вредни навика, с които си мислех, че отдавна съм се справила, един от които и недостатъчния прием на вода. Добрата новина за мен тук е, че комбинацията от хидролатите от салвия и морковено семе са особено вкусни и приятни, което практически ми помага да се върна към доста по-подходящия прием на около 2 литра течности на ден. Но има и други много приятни на вкус комбинации!

Oshadhi Хидролат морковено семе

Други хидролати подходящи за рестарт на системите в пролетния сезон включват хидролата от нероли (мой любим), розмарина и ментата.

Ето най-важните им функции, а повече може да прочетете в индивидуалните профили в сайта.

Хидролат от Морковено семе (p.H 3.8 – 4.0)

Пречиства черния дроб, жлъчката и бъбреците, има леко диуретични свойства. Може да се използва по време на детоксикация или пречистване, спомага за подобряване цялостния баланс на чревната флора; оздравява и успокоява раздразненията в гладката мускулна тъкан, тонизира и възстановява, помага в адаптацията на тялото при смяната в сезоните.

Хидролат от Портокалов цвят (Нероли)  (p.H. 3.0 – 4.1)

Успокоява, помага за справяне със стреса, действа леко упоително за централната нервна система, без да приспива. Помага за справяне със симптомите при отказ на кафето. Подпомага физическото и емоционалното тяло по време на програми за детоксикация, когато сме на диета или друг вид въздържание, когато се опитваме да се откажем от вреден навик, включително и при отказване на цигарите. Подпомага храносмилането, стимулира производството на жлъчен сок, облекчава при киселини и рефлукс.

Хидролат от Розмарин вербенон (p.H 4.5 – 4.7)

Има силни антиоксидантни свойства и спомага за почистване от свободните радикали. Стандартният 3 седмичен протокол за вътрешен прием* може да спомогне за изчистване на слузта от храносмилателния тракт, подобряване на чернодробната функция и храносмилането, както и за изчистване на кожата.

Хидролат: Лютива мента (p.H 6.1 – 6.3)

Храносмилателен тоник, детоксикира черния дроб, има противовъзпалително въздействие, психически стимулант, който ще ви събуди сутринта, стартира всички системи, може да се използва като заместител на кафето (в комбинация с хидролат от розмарин) и на захарта (!).

Стандартен 3-седмичен протокол за вътрешен прием на хидролати:

30 мл хидролат (2 с.л.) се разтварят в 1.5 литър дестилирана или трапезна вода. Този разтвор се пие на малки глътки в продължение на целия ден, повтаря се ежедневно за период от 21 дни, след което се прави задължително 7 дневна почивка. При нужда може да се повтори с втори цикъл.

Припомням ви и три други любими мои практики с приложение на етерични масла, които ще помогнат в процеса на пречистване.

Ароматерапия за детокс и пречистване

  1. Вана за цяло тяло или крака

Диуретична вана: разтворете 3 капки лимон + 2 капки хвойна в 1 ч.л. мазнина. Добавете към напълнената вече вана и се насладете на момента.

Готов вариант за добавяне в базата са 5 капки от синергичната комбинация Пречистване на Oshadhi, ще свърши идеална работа. Съдържа лимон, сладък портокал, полска мащерка, розмарин цинеол. Ползвайте я и в дифузер.

Елиминация на токсини: за цяло тяло добавете към напълнената вече вана (с максимално топла вода) 2 шепи английска сол, 1 шепа морска сол, 2 капки етерично масло от хвойна, 3 капки етерично масло от лимон, 2 капки етерично масло от грейпфрут, 1 капка етерично масло от босилек. Масажирайте проблемните зони и тези с целулит докато сте във ваната. За вана за крака количеството е наполовина за солите, а от маслата сложете 1 капка хвойна, 2 капки лимон, 1 капка грейпфрут и 1 капка босилек.

Препоръчваме да правите тези вани ежедневно по време на програмата за пречистване.

Ако нямате вана вкъщи, след ваната за крака препоръчваме горещ душ, последван от лимфен дренаж в домашни условия. Използвайте максимално концентрирана струя на душа под максимално налягане и масажирайте вътрешната и външната част на бедрата с максимално студената вода. Продължете с коремната област с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка. Завършете с масаж от китките към мишниците от вътрешната страна на ръцете. След душа повторете зоните и движенията със следната комбинация:

  1. Локален масаж за подпомагане процесите на пречистване

Навлизайки през порите на кожата ни чрез масаж (подходящо разредени в базово масло), етеричните масла се транспортират към всички части на тялото чрез кръвоносната и лимфната системи. Локалният масаж в коремната област (кръгови движения по посока на часовниковата стрелка), кръста и бедрата е ефективен сам по себе си за подобряване на храносмилателната и отделителни функции, както и за подкрепа функцията на черния дроб и бъбреците.

Комбинация за масаж (цяло тяло или локално, масаж на корем, бедра и кръст)*:

Вариант 1: Етерични масла от резене (8 капки), лимон (10 капки) и грейпфрут (12 капки) се разтварят в 30 мл. базово масло (напр. от студено пресован бадем)

Вариант 2: Етерични масла от босилек (10 капки), мащерка (8 капки), грейпфрут (12 капки) се разтварят в 30 мл. базово масло (напр. от студено пресован бадем)

Oshadhi Специална оферта Презареждане

  1. Дифузия, дифузия и пак дифузия

Самото вдишване на подходящи етерични масла способства за детоксикация чрез дихателната система, като освен това се отразява на настроението и духа ни. Дифузията е най-лесният, приятен и безопасен ароматерапевтичен метод, който същевременно е впечатляващо ефективен. В пролетния сезон бих ви насочила към синергиите Пролетно зареждане, както и Енергия. Ако наистина сте на края на силите си и търсите нещо силно за да ви повдигне, може да опитате и Жизнена сила.

И за финал - разбира се малко напомняне - движението, почивката и добрият сън са от най-съществено значение в процеса на пречистване! Пийте много течности, може да включите в менюто си чайове и билки като лайка, мента, мащерка, шипка, маточина, жълт кантарион. Пожелавам ви нов приток на енергия и сила да посрещнем всичко, което мине по пътя ни. Защото очевидно имаме огромна нужда именно от сила.

Моят период на притихналост трая дълго, но вече официално свърши – от днес ще получавате отново и редовно доза ароматерапевтично споделяне всяка седмица. Имам толкова много да споделям, по толкова много теми, а времето все не стига... Stay tuned, като се казва. Очаквайте и новини с нови синергии, които са на път от Германия.. Скоро!

 Нашата селекция продукти за пречистване и детоксикация

 

ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:


Споделете



← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.