Нероли – масло за принцеси (и не само)

Автор: Милена Иванова ,

Oshadhi етерично масло нероли

Принцесата на Нерола, Мари Ан де ла Тремоил, живяла в Италия през 17 век, обичала да парфюмира ръкавиците си с маслото от цветовете на горчивия портокал. Принцесата била особено влиятелна жена (в днешно време сигурно щяха да и лепнат етикета „инфлуенсър“) и от нея тръгнала славата на това масло. Според някои източници, маслото от цветовете на горчивия портокал, нероли, е кръстено на нея. Според легендите, маслото нероли било много популярно и в двора на английската кралица Елизабет I. Във всички случаи, това масло остава сред най-ценените и до днес.

Горчивият портокал може да стигне 10 метра височина и е също познато като Севилски портокал, поради факта, че маврите са отглеждали дървото в Севиля. Открито е от кръстоносците в Индия, пренесено от там в средиземноморските страни, където започва да се култивира от маврите през 10 и 11 век. Самото масло нероли е дестилирано за първи път през 16 век. Маслото нероли се извлича от силно ароматните нежни бели цветове на дървото чрез процес на парна деситлация. И защото много неща в ароматерапията са объркващи на първо четене, е важно да знаете, че от същото дърво се извличат още две различни етерични масла с коренно различни ароматни свойства и химични профили: от листата на дървото на горчивия портокал се извлича петигрен вид бигарад, а от корите на горчивия портокал се извлича етерично масло на горчив портокал.

Нероли е сред най-скъпите етерични масла

Подобно на маслото от роза дамасцена, етеричното масло нероли е много скъпо, което се дължи на факта, че от огромно количество суровина се извличат много скромни количества масло. Поради това, маслото нероли е и сред маслата, които са широко подправяни и фалшифицирани чрез заместване на други по-евтини масла, или добавяне на синтетично извлечени отделни химични компонененти. Поради това е особено важно да сте сигурни в качеството и произхода на маслото, което купувате.

Основните химични съставки на маслото нероли (Citrus aurantium var. amara), които обуславят както ароматните, така и терапевтичните му свойства включват: линалол, лимонен, бета-пинен, транс-бета-оцимен, линалил ацетат.

Нероли е основно масло в парфюмерията

Ароматът на нероли е цветен, цитрусов, деликатно билков и силно концентриран - дори една капка е достатъчна за голямо присъствие. От векове етеричното масло от нероли е популярно в парфюмерията, то е едно от основните масла използвани за направата на класическия одеколон, в комбинация с масла от лавандула, бергамот, лимон и розмарин.

Терапевтичните свойства на маслото нероли са широко изследвани и научно доказани и го правят сред популярните етерични масла и в ароматерапията.

Oshadhi етерично масло от нероли пиктограма

Нероли е масло НОМЕР ЕДНО при всякакви проблеми свързани с психиката и нервната система

Стрес, тревожност, панически атаки, униние и депресивни състояния могат да се повлият положително от това масло. Нероли отпуска нервите, подобрява настроението и вдъхновява, въздейства като нервен релаксант, седатив, анксиолитик. Подкрепя и стабилизира менталното състояние, помага при умственото изтощение. Нероли успокоява бързо при внезапно възникнали, силно разстройващи емоции.

Маслото нероли въздейства благоприятно на сърдечно-съдовата система, вкл. и при високо кръвно

Маслото от нероли подхранва сърцето и му помага да се върне обратно към здравословно желание за живот. Действа като сърдечен релаксант, доказано е позитивното му въздействие при хора страдащи от палпитации (тахикардия / учестено сърцебиене) и други видове сърдечни спазми. Доказано въздейства за намаляване на симптомите и оплакванията след сърдечно-съдови операции.

В едно изследване сред пациенти хипертоници, приложението на масло нероли в комбинация с лавандула, иланг-иланг и майорана чрез вдишване води до значително намаляване на стойностите на кръвното налягане през деня.

Благоприятно въздействие при симптоми на менопаузата

Друго научно изследване на маслото от нероли заключава, че вдишването му води до облекчение на симптомите свъзани с менопаузата, включително безпокойство, възбуда, тревожност, тъга и депресия, сексуална дисфункция, безсъние, нощно изпотяване, горещи вълни, напрежение и болки в гърдите. Нероли. Наблюдава се подобрение при отчетените нива на стрес, кортизол и концентрация на естрогена. Наблюдава се повишено либидо и подобрение в кръвното налягане (понижение).

Нероли има силно подхранващ и подмладяващ ефект за кожата

Маслото нероли притежава противовъзпалителни и антиоксиданти свойства, което го прави едно от задължителните масла за приложение в продукти за грижа за кожата. Подходящо за всички типове кожа, има особено добро въздействие при суха и чувствителна кожа с напукани капиляри, нервна екзема, раздразнения и зачервянания по кожата, вкл. и розацеа. Слави се с възстановяващите за свойствата кожа, използва се за стимулиране растежа на нови клетки. Хубавото на маслото нероли е, че не дразни и не води до алергии, с важната уговорка, че трябва да сте сигурни в качеството на маслото, което използвате. При подправени продукти, в които има налични примеси и синтентични добавки има риск от раздразнение и други негативни реакции на кожата.

Нероли има аналгетични и притововъзпалитени свойства

Нероли е важно масло и за справяне с възникнали физически проблеми, поради успокоителните му свойства при възпаления, като позволява да бъдат възвърнати живителните сили. Облекчава мускулни спазми, спомага за намаляване на незначителни болка и възпаление. Прилага се за подкрепа на силно отслабена имунна система.

Нероли е едно от маслата силно свързващи ни с духовната ни страна и може да спомогне за духовно осъзнаване и разбиране.

Други изследвани и доказани свойства на маслото от нероли включват антиконвулсивни и антиспазмотични (което го прави идеалноза отпускане на спазматични болки в коремната област), противогъбични (в. Кандида) и антибактериални.

Маслото нероли се комбинира добре с етерични масла от бергамот, индрише, лавандула, жасмин, роза дамасцена, сладък портокал, сандалово дърво, иланг-иланг, мускатова салвия, мандарилан, розмарин.

Oshadhi рецепти с етерични масла

За финал ви предлагам 3 рецепти с етеричното масло нероли, тествани и доказали се във времето

Добавка за личен инхалатор: панически атаки

Състав:

4 капки етерично масло от лавандула

2 капки етерично масло от маточина

2 капки етерично масло от нероли

2 капки етерично масло от иланг-иланг

Начин на приготовление и упореба: Добавете етеричните масла в капачката на инхалатора и натопете филтъра в капачката, така че да попие маслата. Поставете филтъра вътре в тубата и затворете с капачката. При нужда отваряйте инхалатора и вдишвайте, без да вкарвате вътре в ноздрите!

 Масло за корем: ребалансиране симптоми на менопауза (3%)

Състав:

6 капки етерично масло от сладък портокал

2 капки етерично масло от нероли

4 капки етерично масло от индрише

4 капки етерично масло от мускатова салвия 

3 капки етерично масло от ветивер 

4 капки етерично масло от кардамон

30 мл. масло от студенопресован бадем

Начин на приготовление и упореба: 

2-3 помпи масло се затоплят в дланите. Масажирате коремната област в посока на часовниковата стрелка, бедрата и кръста.

Прилага се всяка вечер без прекъсване.

 

 Масло против бръчки за лице (подходящо за зряла кожа) 3.7%

Състав:

10 капки етерично масло от морковено семе
5 капки етерично масло от ферула/галбанум
5 капки етерично масло от нероли,
3 капки етерично масло от роза дамасцена
3 капки етерично масло от лавандула
2 капки етерично масло от смирна;
10 мл. базово масло от арган
10 мл. базово масло от бадем
40 капки (около 2 мл.) базово масло от пореч
3 мл базово масло от шипка
3 мл. базово масло от жожоба

Начин на приготовление: 

Добавете етеричните масла в шишето, след което добавете и базовите масла. Препоръчваме да използвате шише от тъмно стъкло с помпа (а не с пипета), за да предпазите максимално дълго продукта от окисляване и грънясване.

Начин на употреба: 

2-3 помпи от маслото се затоплят между дланите, нанася се с масажни движения на лицето, врата и деколтето вечер преди лягане.

Бъдете принцеси! А ако сте мъж и сте прочели до тук, поздравления! И се погрижете за своите принцеси!

Светли да са празниците!

СЕЛЕКЦИЯ ПРОДУКТИ С НЕРОЛИ

 

ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:

 


Споделете



← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.