Практикум – ТРИ практики в помощ на храносмилателната система след празниците

Автор: Милена Иванова ,

Практикум – ТРИ практики в помощ на храносмилателната система след празниците

Как сте след празниците? Чух ли някой да казва „изморени“? А обещахте ли си да подобрите или промените нещо през новата година? Да се храните по-здравословно или по-осъзнато? Да отслабнете? Да спрете цигарите? Да пиете повече вода? Или по-малко алкохол? Да спортувате повече?

Нищо, че е само 2 януари, време е да си дадем тон за новата година, да се отърсим от празничните кулинарни прегрешения, да помогнем на тялото да изхвърли натрупаните излишъци и да му дадем шанс за ново и здраво начало. Защото както някой бе казал „Не е важно какво ядем между Коледа и Нова година, важно е какво ядем между Нова Година и Коледа“.

И понеже днешната статия е от серията Практикум, без повече предисловия минавам към приложенията с три лесни практики в домашни условия, с които може да подпомогнете организма в процеса на пречистване след празниците. 

(1) Вана (за тяло и/ или крака)

(2) Масаж (на цяло тяло или локално)

(3) Прием на хидролати (ароматни води)

За тези от вас, които търсят и теорията зад практиката препоръчвам статията от нашия блог Помощ! Храносмилането е моето слабо място. И напомням, че самото вдишване на етерични масла чрез дифузия, освен че е най-безопасният и ефективен начин за приложението им, способства и за детоксикация чрез дихателната система, като освен това се отразява на настроението и духа ни. 

Най-ефективните етерични масла, когато говорим за храносмилателната система са цитрусите, както и маслата извлечени от семена, а римската лайка заслужава да бъде специално спомената, тъй като освен че е невероятно за храносмилането, това масло има и мощни болко-успокоителни свойства! Ето и краткия списък от етерични масла за по-добро храносмилане: 

Портокал, сладък (Citrus x sinensis)

Бергамот (Citrus aurantium ssp. Bergamia)

Мандарина (Citrus reticulata)

Грейпфрут (Citrus paradisi)

Лимон (Citrus limonum)

Цитратна мента (Mentha citrata)

Мента, лютива (Mentha x piperita)

Мента (Mentha spicata)

Римска лайка (Chamaemeleum nobile)

Кардамон (Elettaria cardamomum)

Резене, сладко (Foeniculum vulgare)

Звезден анасон (Pimpinella anisum)

Ким (Carum carvi)

Кориандър, семе (Coriandrum sativum)

Морков, семе (Daucus carota)

Джинджифил (Zingiber officinais)

Сандалово дърво (Santalum austrocaledonicum)

Индрише (Pelargonium x asperum)

Бял равнец (Achillea millefolium)

 

 Рецепти за приложение у дома:

 (1) Вана (за тяло и/ или крака)

1. Тонизираща вана:

3 капки етерично масло от Грейпфрут

2 капки етерично масло от босилек

Разтворени в мазнина

 

3. Елиминация на токсини*:

2 шепи английска сол,

1 шепа морска сол,

2 капки хвойна,

3 капки лимон,

2 капки Грейпфрут,

1 капка босилек.

 

 *Количествата са за вана на цяло тяло; за вана за крака количеството е наполовина за солите, а от маслата сложете 1 капка хвойна, 2 капки лимон, 1 капка грейпфрут и 1 капка босилек.

2. Диуретична вана:

3 капки етерично масло от лимон

2 капки етерично масло от хвойна

Разтворени в мазнина

 

 

4. Пречистваща вана*

2 шепи английска сол,

1 шепа морска сол,

7-8 капки от синергията Пречистване на Oshadhi

 

 

 

*Количествата са за вана на цяло тяло; за вана за крака количеството е наполовина за солите, и 4-5 капки от синергията.

 

Начин на приложение: Етеричните масла се разтварят в 1 ч.л. мазнина (зехтин, бадем, кокосово масло). Добавете към напълнената вече вана и се насладете на момента. Масажирайте проблемните зони и тези с целулит докато сте във ваната.

Ако нямате вана вкъщи, правете вана за крака всяка вечер – една прекрасна, лесна и бърза практика, за която незнайно защо сме забравили с времето.

В края на ваната препоръчваме горещ душ, последван от лимфен дренаж в домашни условия, за целите на който е необходимо да използвате максимално концентрирана струя студена вода на душа с максимално налягане. Струята се използва за масаж на вътрешната и външната част на бедрата, коремната област с кръгови движения в посока на часовниковата стрелка, и за финал масаж със струята от китките към мишниците от вътрешната страна на ръцете.

Препоръчваме да правите тези вани ежедневно по време на програмата за пречистване.

(2) Масаж (на цяло тяло или локално)

Последвайте ваната и душа с локален масаж на корем, бедра и кръст с една от предложените тук комбинации. 

1. Масло за масаж на корема: 3%

За подобрена храносмилателна функция. Може да се приложи и на момента, при болки или дискомфорт в коремната област.

Съдържа: Етерични масла от Портокал, сладък (Citrus x sinensis) (6 капки), Морков, семе (Daucus carota) (6 капки), Кардамон (Elettaria cardamomum) (5 капки), Резене, сладко (Foeniculum vulgare) (5 капки), Римска лайка (Chamaemeleum nobile) (3 капки) в 30 мл. база от бадем.

2. Масло за масаж на корема: 3%

За подобрена храносмилателна функция и хормонален баланс

 

Съдържа: Етерични масла от Портокал, сладък (Citrus x sinensis) (6 капки), Мускатова салвия (Salvia sclarea) (5 капки), Резене, сладко (Foeniculum vulgare) (5 капки), Мента, лютива (Mentha x piperita) (4 капки), Римска лайка (Chamaemeleum nobile) (3 капки) в 30 мл. база от бадем

Начин на приложение: 2-3 помпи масло се затоплят в дланите. Масажирайте коремната област* в посока на часовниковата стрелка, бедрата и кръста. Прилага се всяка вечер без прекъсване.

*Локалният масаж в коремната област, кръста и бедрата е ефективен сам по себе си за подобряване на храносмилателната и отделителни функции, както и за подкрепа функцията на черния дроб и бъбреците.

 (3) Прием на хидролати (ароматни води) 

Хидролатите, за които писах в края на ноември (За „нежната ароматерапия“ - хидролати, хидрозоли, ароматни води) могат да бъдат от невероятна полза и да внесат бързо облекчение при храносмилателни проблеми. Важно е обаче да сте сигурни в произхода им, както и че няма добавени консерванти и че са подходящи за консумация. 

Комбинация хидролати за подобрена храносмилателна функция 600мл.

Съдържа: по 100мл. от следните хидролати: Анасон, хидролат; Резене, хидролат; Римска лайка, хидролат; Немска лайка, хидролат; Мента, хидролат; Нероли, хидролат.

Начин на употреба: Комбинирайте шестте хидролата. 30мл. (2 с.л.) от комбинирания хидролат се добавят към 1л. изворна вода (не от чешмата, важно е да не присъства хлор!) и се пие в продължение на деня, на малки глътки. Един курс е от 21 дни, след което се почива 7 дни. Ако има нужда, се повтаря отново.

Ако не обичате някоя от съставките, може да направите своя комбинация с някои от изброените по-горе хидролати.

 

 

Хидролат от джинджифил:

 

1. При подувания и стомашен дискомфорт

1 ч.ч. топла вода с 1 ч.л. хидролат от джиджифил: пие се след хранене за облекчаване на симптоми свързани с подуване и стомашни болки.

2. При болки в стомашно-коремната област

3 капки етерично масло от джинджифил разтворени в 1 ч.л. мазнина (например масло от бадем или зехтин). Локален масаж на коремната област по посока на часовниковата стрелка.

Същата комбинация (3 к. Етерично масло от джинджифил разтворено в базово масло) втрита в зоната на слънчевия сплит ще помогне при умора, стрес и тревожност.

Важно: След отваряне на хидролати, които използвате за пиене задължително съхранявайте в хладилник!

Раз, два, три и повтори!

Тези три практики може да практикувате ежедневно в продължение на 21 дни и гарантирано ще забележите подобрение в храносмилателната функция, а от там и в нивата на енергия и настроението ви. Условието разбира се е да контролираме и какво вкарваме в системата чрез храненето. Увеличете приема на течности и движението – това е от особено значение, когато целим да помогнем на организма да се освободи от натрупаните излишъци по празниците. Изключете мазнините, вкл. и млечните за период от няколко седмици, за да помогнете за пречистването. Няма „магично хапче“, което да ни помогне да сме здрави и във форма, ако не внимаваме с това, какво консумираме. Ако някой ви обещае друго, спестете си парите и бягайте надалеко.

А за новата година да си пожелаем едно ново, по-здраво и по-спокойно начало за всеки от нас лично, но и за планетата като цяло. Помислете, дали и за вас това не би било удачен шанс за рестарт. Хранете се редовно, хранете се бавно и осъзнато, бъдете умерени, не преяждайте, движете се, усмихвайте се и бъдете здрави!

Нашата селекция продукти за по-добра храносмилателна функция

 

ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:


Споделете



← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.