Отново е време за пост. 5 етерични масла, 3 хидролата и 3 практики от света на ароматерапията за подкрепа по време на пост

Автор: Милена Иванова ,

Oshadhi коледни пости етерични масла за пречистване

От 15 ноември, по календар и традиция отново влизаме в режим постене в подготовка за Коледните празници. Точно преди година писах подробно по темата, включително и за това от къде идват традициите и каква е ролята на постите за поддържане на добро здраве: На прага на Коледните пости сме. Да поговорим за пречистването преди и сега + препоръки от света на ароматерапията.

Вместо да се повтарям, днес ще споделя с вас практики от света на ароматерапията, с които можем да подпомогнем процеса на пречистване, за да се почувстваме по-жизнени, здрави и подготвени за предизвикателствата на зимата.

Етеричните масла и хидролатите се явяват мощни сподвижници в процеса на пречистване

В същността си функцията на етеричните масла е да пречистват, като защитават растенията от различни агресори като вируси, бактерии, гъбички и паразити. Ние хората вземаме тези им свойства на заем от природата. Поради тази им най-естествена функция, интегрирането на етеричните масла в един холистичен подход за пречистване и на нашето тяло е най-естественото допълнение и към Коледния пост. Докато етеричните масла са подходящи за вдишване и топични приложения (чрез масажи, компреси и вани), то хидролатите (ароматни води) от някои растения могат да бъдат приемани вътрешно и предоставят невероятен стимул за по-дълбоко протичане на процесите на пречистване.

По време на пост, освен храната, е важно да обърнем внимание и на редовно движение и физическо натоварване, почивка и добър сън. В менюто е добре да се включат чайове и билки като лайка, мента, мащерка, шипка, маточина, жълт кантарион, а храната да подправяме с чубрица, кимион, розмарин, кориандър, целина, червен пипер, майорана, босилек, куркума, джинджифил и други. Доста от изброените билки можем да включим в пречистващата програма паралелно и чрез ароматерапията.

Пет етерични масла в подкрепа по време на пост и пречистване

Етерично масло от плод хвойна: Особено подходящо за бъбреците и лимфната система. Почиства и пречиства. Затопля и ободрява; помага да се раздвижи застоялата енергия и може да изпълни стаята с жива атмосфера. Особено ефективно за съживяване на сковани, студени или подпухнали зони от тялото. Помага за подобряване на циркулацията и намаляване задържането на течности.

Oshadhi етерично масло лимон

Етерично масло от лимон: Почиства, пречиства има антисептични свойства, етеричното масло от лимон подпомага имунната и дихателната системи. Свойствата на лимонена, основен компонент в етеричното масло от лимон, придават освежаващи, енергизиращи и повдигащи настроението качества. Съдържанието на пинени (beta-Pinene, alpha-Pinene), доказани имуно-стимуланти, в етеричното масло от лимон е особено високо, което обяснява и употребата на етеричното масло от лимон за подсилване на имунитета.

Oshadhi етерично масло от грейпфрут

Етерично масло от грейпфрут: Регенериращи и възстановяващи за кръвоносната система и черния дроб свойства. Почиства, пречиства, има антисептични свойства. Преповдига и съживява. Носи смях и радост на сърцето! Етеричното масло от грейпфрут се използва за подкрепа и подсилване на имунната система, като лимфен стимулант и като тоник за насърчаване на здрава кожа. Намира приложение и когато се цели облекчение на леки болки и възпаления, подходящо за облекчение и успокоение на мускулите и ставите.

Oshadhi етерично масло от розмарин

Етерично масло от розмарин: Етеричното масло от розмарин дава сили и енергия, ободрява и стимулира след тежък ден, освежава при преумора, осигурява силна подкрепа за мускулите и кръвоносната система, стимулира черния дроб. Етеричното масло от розмарин насърчава здравословната дихателна функция и е добра подкрепа при настинки и грипоподобни симптоми. Розмаринът е ненадминат тоник, най-известен с въздействието си на мозъчната функция, известен от древността с благотворното си влияние върху ума и свойството да концентрира и избистря мислите.

Етерично масло от босилек: Tоник за тялото и ума, добър избор при нервно напрежение и тревожност. Поддържа дихателната и храносмилателната системи. Ефективен антиконвулсант - използва се в натуропатията като нервен и стомашен тоник. Смята се за едно от най-ефективните защитни масла, дава яснота и самочувствие.

Разбира се има още много етерични масла, които могат да бъдат от полза по време на пречистване, според специфичните нужди на всеки човек.

Етерични масла, които подпомагат борбата с мазнинитесладък портокал, босилеклавандулагрейпфрутрозмаринсалвиямащеркапетигренлимонова трева.    

Етерични масла, които имат диуретична функция и също така подпомагат борбата с мазнините: резене (сладко), грейпфруткипарислимонхвойна (плод).

Внимание! Напомняме, че маслата са силно концентрирани и не препоръчваме вътрешен прием, като освен това съветваме да спазвате препоръките за количество и разреждане с базови масла.

Начини на приложение на етеричните масла в програми за пречистване:

  1. Дифузия: Като най-безопасен и ефективен начин за приложение в програма за детоксикация препоръчваме приложението на маслата чрез дифузия. Самото вдишване на маслата способства за детоксикация чрез дихателната система, като освен това се отразява на настроението и духа ни. 
  1. Вани (за тяло или крака): Релаксацията във вана може да бъде от особена полза по време на програма за пречистване, а в комбинация с етрични масла добавени към ваната, подпомага процесите на елиминация на токсини от тялото. Ако нямате вана у дома, практикувайте вана за краката в края на деня (няма нужда от специално оборудване, едно легенче е достатъчно!). И в двата случая препоръчваме да правите вани ежедневно по време на програмата за пречистване, за значително подсилен процес на пречистване. Ваната за крака е чудесна практика, която препоръчваме да се прилага целогодишно! 
  1. Масаж на тяло (цяло тяло или локално). Навлизайки през порите на кожата ни чрез масаж, етеричните масла (подходящо разредени в базово масло) се транспортират към всички части на тялото чрез кръвоносната и лимфната системи.

Рецепти: Комбинации етерични масла за вана на цяло тяло / или вана само за крака

(1)    Тонизираща вана*:

 (2)   Диуретична вана*:

(3)   Елиминация на токсини*:

Начин на приложение: Смесете съставките предварително и добавете към вече напълнената с максимално топла вода вана. Насладете се на момента. Може да масажирате проблемни зони (вкл. и с целулит) докато сте във ваната. За вана за крака количеството е наполовина за солите, както и за етеричните масла.

Ако нямате вана вкъщи, правете вана за крака, а след нея препоръчваме горещ душ, последван от лимфен дренаж в домашни условия. Използвайте максимално концентрирана струя на душа под максимално налягане и масажирайте вътрешната и външната част на бедрата с максимално студената вода. Продължете с коремната област с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка. Завършете с масаж от китките към мишниците от вътрешната страна на ръцете. След душа повторете зоните и движенията с подходяща масажна комбинация (вижте по-долу).

*Може да използвате готовата синергия от етерични масла Пречистване на Oshadhi за същите цели. Добавете 5 капки от синергията Пречистване. Съдържа етерични масла от лимонпортокал (сладък), полска мащерка, розмарин цинеол. Ползвайте я и в дифузер.

Рецепти: Комбинации за масаж (цяло тяло или локално, масаж на корем, бедра и кръст)*:

Вариант 1: 

В стъклено шише 30 мл с помпа пригответе добавете:

Вариант 2: 

В стъклено шише 30 мл с помпа пригответе добавете:

Начин на приложение:

Локалният масаж в коремната област (кръгови движения по посока на часовниковата стрелка), кръста и бедрата е ефективен сам по себе си за подобряване на храносмилателната и отделителни функции, както и за подкрепа функцията на черния дроб и бъбреците. Прилага се всяка вечер без прекъсване по време на пречистващи програми.

Нежната ароматерипия: хидролатите, са особено подходящи за приложение в програми за пречистване

Oshadhi хидролат от портокалов цвят (нероли)

Хидролатите, които може би тези от вас, които ме четат редовно знаят, са моята най-любима тема от света на ароматерапията. Работата с хидролати е лесна, те са приятни на вкус и много ефективни, без сериозни рискове. Тук ви представям 3 хидролата, които са особено подходящи за целите на пречистването:

Хидролат от Портокалов цвят (Нероли), БИО (p.H. 3.0 – 4.1)

Успокоява, помага за справяне със стреса, действа леко упоително за централната нервна система, без да приспива. Помага за справяне със симптомите при отказ на кафето. Подпомага физическото и емоционалното тяло по време на програми за детоксикация, когато сме на диета или друг вид въздържание, когато се опитваме да се откажем от вреден навик, включително и при отказване на цигарите. Подпомага храносмилането, стимулира производството на жлъчен сок, облекчава при киселини и рефлукс.

Хидролатът от нероли е вкусен и може да се добавя към десерти, напитки, при приготовлението на сладка и желета, да се сервира с плодове.

Oshadhi хидролат от розмарин вербенон

Хидролат от Розмарин вербенон, БИО (p.H 4.5 – 4.7)

Има силни антиоксидантни свойства и спомага за почистване от свободните радикали. Стандартният 3 седмичен протокол за вътрешен прием* може да спомогне за изчистване на слузта от храносмилателния тракт, подобряване на чернодробната функция и храносмилането, както и за изчистване на кожата.

Oshadhi хидролат от лютива мента

Хидролат: Лютива мента, БИО (p.H 6.1 – 6.3)

Храносмилателен тоник, детоксикира черния дроб, има противовъзпалително въздействие, психически стимулант, който ще ви събуди сутринта, стартира всички системи, може да се използва като заместител на кафето (в комбинация с хидролат от розмарин) и на захарта (!).

Стандартен 3-седмичен протокол за вътрешен прием на хидролати:

30 мл хидролат (2 с.л.) се разтварят в 1.5 литър дестилирана или трапезна вода. Този разтвор се пие на малки глътки в продължение на целия ден, повтаря се ежедневно за период от 21 дни, след което се прави задължително 7 дневна почивка. При нужда може да се повтори с втори цикъл. Може да се приема един вид хидролат или да се смесят 2 или 3, важно е дозата на общото количество хидролат да не надвишава 30 мл.

Моите пости тази година започнаха много рано, защото лятото ми беше много натоварено откъм гастраномически преживявания – но може ли реално някой да устои на италианската кухня? Аз поне не. Та имах грехове да откупувам... Но благодарение на програмата на Маги Пашова Клетъчно пречистване, вече 4 седмици съм в процеса и се чувствам прекрасно. В понеделник просто продължавам и така до Коледа – защото тялото ми го иска и колкото повече възможност му давам да чисти, толкова повече и то ме обича. А аз се усмихвам по-често.

Пожелавам началото на постите да бележи едно ново, по-здраво и по-спокойно начало на следващ цикъл за всеки от нас лично. Пожелавам ви много здраве и търпение в грижата за здравето – за да го бъде и духът ни!

 

Други статии от блога ни през последните 12 месеца:


Споделете← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.