„Ето розмарин - той е за спомен“ казва Офелия на Хамлет…

Автор: Милена Иванова ,

Oshadhi етерично масло от розмарин

Свежият дъхав аромат на многогодишния малък розмаринов храст (Rosmarinus officinalis) е уникален по природа. Розмаринът е „иглолистното растение“ сред семейство Устоцветни (Lamiaceae) и обединява много от свойствата на иглолистните масла с тези на цъфтящите растения, което го прави многолик лечител с множество приложения.

Известен на всички с приложнията си в кулинарията, розмаринът е също и една от най-известните ароматни билки, прилагана в природната медицина на много различни народи от векове. В днешно време лечебните свойства на растението привличат интереса и на учените и много от терапевтичните му свойства се доказват чрез научни изследванията.

Oshadhi етерично масло от розмарин

Ето и най-популярните приложения на етеричното масло от розмарин:

Етеричното масло от розмарин за подобрена мозъчна дейност: памет и концентрация

В продължение на стотици години розмаринът е свързван с познанието и паметта. Студентите в древна Гърция носели венци от розмарин, за да подобрят умствените си показатели при полагане на изпити. Римляните също вярвали, че розмаринът подобрява паметта. Тюдорите през 16 век пък считали, че розмаринът има способността да подобрява паметта. В „Хамлет“ на Шекспир, Офелия казва на Хамлет „Ето розмарин - той е за спомен“.

Розмаринът и етеричното му масло са прекрасен съюзник в стремежа да подобрим паметта и концентрацията. Според резултати от изследвания на свойствата на етеричното масло от розмарин (1,8 цинеолов тип от Северна Африка), вдишването му подобрява възможността на хората да запомнят какво трябва да свършат. В поредица от тестове, приложението на етерично масло от розмарин увеличава шансовете на хората да си спомнят да направят планираните неща с 60-75 процента в сравнение с хора, които не са го използвали. Други изследвания показват, че дифузиране на масло от розмарин в класната стая подобрява функционираннето на паметта на учениците с до 75%.

Изследователи от Университета Нортумбрия откриват, че дори само да се намира в стая, ароматизирана с розмарин, човек може значително да подобри паметта си (Университет Нортумбрия/Northumbria University 2016). Това се дължи най-вече на факта, че в маслото от розмарин има така наречените оксидни, а също и монотерпенови съединения, които сякаш „освежават” мозъчната ни дейност. Едно от тези съединения се нарича 1,8-цинеол (евкалиптол) и може да действа по същия начин като лекарствата, лицензирани за лечение на деменция, чрез увеличаване на невротрансмитера ацетилхолин (BBC Новини/BBC News 2015).

Етеричното масло от розмарин стимулира растежа на косата

Oshadhi етерично масло от розмарин при косопад

Маслото от розмарин е ефективно при някои видове косопад, включително мъжкото оплешивяване. Резултатите от направено изследване сред оплешивяващи мъже сочи, че масажирането на подходящо разредено масло от розмарин в скалпа два пъти на ден в продължение на шест месеца води до същото увеличаване дебелината на косата както при мъже в контролна група, използвали миноксидил (Rogaine), най-често прилаганото средство за растеж на косата. Допълнително преимущество на маслото от розмарин се оказва, по-рядко отчитано оплакване от сърбеж на скалпа сред мъжете, използвали масло от розмарин. Според други изследвания, маслото от розмарин може да се бори с косопад или алопеция ареата, която засяга до половината от населението под 21 години и около 20% от хората над 40 години. Когато хората с алопеция ареата втриват смес от етерично масло от розмарин в скалпа си всеки ден в продължение на седем месеца, 44% показват подобрение в косопада си в сравнение само с 15% в контролната група, които са използвали неутралните масла от жожоба и гроздови семки.

Етеричното масло от розмарин може да помогне за облекчаване на болка

В народната медицина розмаринът се използва като леко обезболяващо средство. Предварителни научни проучвания подкрепят ползите за облекчаване на болката и предполагат, че той може да бъде по-ефективен от ацетаминофен. В двуседмично проучване на пациенти с болки в рамото след претърпян инсулт, учените отчитат, че пациентите третирани с акупресура със смес от масло от розмарин за 20 минути два пъти дневно, са имали 30% намаляване на болката. При пациентите третирани само с акупресура без масло, намаляването на болката е 15%.

Етеричното масло от розмарин като репелент срещу някои насекоми

Oshadhi етерично масло от розмарин за репелент

Етеричното масло от розмарин може да е ефективно при борбата с жилещи насекоми, както и вредители по земеделски култури. В едно изследване, приложението на EcoTrol, пестицид на основата на розмариново масло, върху оранжерийни домати намалява популацията на двуцветни паякообразни акари с 52%, без да навреди на растенията. Розмаринът също помага за отблъскване на някои кръвосмучещи насекоми, които могат да разпространяват вредни вируси и бактерии. Когато ефективността на маслото от розмарин се сравнява спрямо тази на 11 други етерични масла, розмаринът показва най-продължителен отблъскващ ефект срещу комарите Aedes aegypti, причинители на вируса Зика. Топично приложение на етерично масло от розмарин разредено до 12.5% концентрация отблъсква 100% от комарите за 90 минути. В друго изследване, спрей, съдържащ 10% масло от розмарин, е бил подобно ефективен като химическия инсектицид бифентрин за контрол на разпространението на черноноги кърлежи - които носят лаймска болест - в заразени с кърлежи райони в североизточната част на САЩ.

Етеричното масло от розмарин може да облекчи стреса, вкл. и при пациенти със синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност

Много могат да бъдат причинителите на стрес, а вдишването на масло от розмарин може да помогне за намаляване на тревожността и стреса, включително и стрес свързан с изпити. В изследване сред студенти, учещи за медицински сестри, едната група вдишва масло от розмарин от инхалатор преди и по време на тест. Пулсът на студентите вдишвали масло от розмарин намалява с около 9%, докато при контролната група от студенти, не вдишвали розмарин, няма значителна промяна в пулса. Тъй като повишената честота на пулса е отражение на моментен стрес и тревожност, маслото от розмарин може естествено да намали стреса в такива ситуации. В друго изследване, когато 22 души вдишват масло от розмарин в продължение на 5 минути, в слюнката им се отчитат 23% по-ниски нива на кортизол, хормона на стреса, в сравнение с контролна група, в която участниците вдишват неароматно съединение. Повишените нива на кортизол могат да потиснат имунната система, да допринесат за безсъние и да причинят промени в настроението, наред с други потенциални проблеми.

В Япония инженерите са започнали да вграждат ароматни системи в нови сгради. Аромати като лавандула или розмарин се изпомпват и разпръсват в зоните, достъпни за клиенти, за да се намали стреса и възможното бактериално замърсяване по време на чакане.

Маслото от розмарин се използва успешно и в случай на СДВХ (синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност) в училищата, когато се цели подобряване на съсредоточването и за стимулиране на интелектуалната дейност. Изданието „Нов Здравен Съветник“ (New Health Adviser) пише: „Когато използвате това масло за лечение на СДВХ на детето си, то ще подобри бързината и прецизността му при учене и усвояване на знания. Маслото също така подпомага физическата и емоционална стабилност”.

Етеричното масло от розмарин може да подобри циркулацията

Поблеми с кръвообращението са доста често срещано оплакване. Най-често срещаният симптом, който насочва към проблеми с циркулацията е оплакването от студенина в крайниците, дори и при сравнително топли температури. Розмаринът може да е от помощ в такива ситуации. В едно проучване жена, страдаща от болестта на Рейно - която влошава кръвообращението - масажира ръцете си със смес от масло от розмарин, като това помага да се затоплят пръстите й повече отколкото с неутрално масло. Наблюденията са потвърдени и чрез термично изображение.

Етеричното масло от розмарин действа събуждащо и ободряващо

В народната медицина маслото от розмарин се използва при умствено напрежение и умора. Няколко малки проучвания показват, че маслото от розмарин може да повиши вниманието, бдителността, енергията и настроението. Когато 20 здрави млади хора вдишват масло от розмарин, те съобщават, че се чувстват с около 30% по-освежени психически и с около 25% по-разбудени в сравнение с хора в контролна група, вдишвали плацебо масло. Това повишаване на бдителността съответства на промените в мозъчните вълни и увеличаването на сърдечната честота, дишането и кръвното налягане. Приложението на разтворено масло от розмарин върху кожата също може да бъде ефективно за тези цели, тъй като то може да достигне до мозъка и чрез този метод. В едно проучване, топичното приложение на разтворено масло от розмарин върху кожата сред 35 здрави хора води до отчетени повишени възприятия за внимателност, бдителност, енергия и позитивност след 20 минути, в сравнение с контролна група, при която се използва плацебо масло.

Изследвания на Токийския университет показват, че когато хората помиришат маслото от розмарин, бета-вълните се увеличават. Изглежда, че само ароматът на розмарин отнема вътрешното налягане в мозъка и това му позволява да се освободи от подсъзнателните вибрационни заряди, които пречат на нормалния "свръхтечен" поток от енергия. Резултатът е незабавно подобряване на фокуса и концентрацията, а също така повишаване на вътрешната мотивация, смелостта и жизнеността.

Други терапевтични ползи от розмарина се изследват активно, като има обещаващи резултати, но и нужда от повече изследвания. Сред тях са: антиоксидантните свойства на розмарина се изследват за приложения при ракови заболявания; за подобрена функция на черния дроб, пречистване и детоксикация, както и общо здраве на храносмилателната система; при хранителни отравяния; за третиране на странични ефекти от антибиотици, както и при антибиотична резистентност.

Oshadhi практични рецепти с етерично масло от розмарин

И разбира се, няма да съм аз, ако не споделя за финал няколко рецепти с розмарин. Днес избрах ето тези три:

Масажно масло за синузит (розмарин) за локално приложение (4%) 

В стъклено шише 30 мл. с помпа добавете следните етерични и базови масла:

Етерично масло от розмарин хт. синеол (Rosmarinus officinalis ct. camphor/cineole) (10 капки),

Етерично масло от индрише (Pelargonium graveolens) (10 капки),

Етерично масло от евкалипт (Eucalyptus radiata) (4 капки),

Етерично масло от лютива мента (Mentha x. Piperita) (6 капки)

Базово масло от бадем 30 мл.

Начин на приложение: 2-3 помпи от маслото се затоплят между дланите, масажира се врата, зад и пред ушите, скулите, носа и челото. 

Масло за коса и скалп - подхранва и стимулира (1.5%)

Подхранва косата в дълбочина, прeдава блясък, съживява изтощена коса. Лавандулата успокоява, а розмаринът стимулира мозъчната дейност и растежа на косата, помага при косопад.

В стъклено шише 30 мл. с помпа добавете следните етерични и базови масла:

Базово масло от арган (20мл.),

Базово масло от бадем (10 мл.),

Етерично масло от лавандула, планинска (Lavandula angustifolia) (6 капки),

Етерично масло от розмарин хт. синеол (Rosmarinus officinalis ct. camphor/cineole) (6 капки).

Начин на употреба: Вечер преди лягане се втрива масло в корените и се масажира скалпа. Оставя се за през нощта (използвайте стара кърпа на възглавницата, или за подсилен ефект, може да завиете косата (по този начин склапа ще се затопли и ефектът ще се подсили). Как да измиете сутринта: Втрийте шампoан на сухо, без вода, така че да покрие целия скалп. Масажирайте, така че шампоанът да се свърже с маслото. След това намокрете и измийте както обикновено.

Синергична комбинация: превенция въшки

В стъклено шише 5 мл. с дозатор добавете следните етерични масла:

Етерично масло от розмарин хт. синеол (Rosmarinus officinalis ct. camphor/cineole) (1.5 мл. / 35 капки),

Етерично масло от лавандула, планинска (Lavandula angustifolia) (1.5 мл. / 35 капки),

Етерично масло от жълт лимон (Citrus limonum) (1.5 мл. / 35 капки).

Начини на употреба:

  • Добавка към шампоан: Добавете 5 капки от синергичната комбинация към 225 мл. шампоан.

  • Добавка към спрей за коса: Към 100 мл. хидролат от розмарин добавете 5 капки от синергичната смес. Използвайте като спрей, преди употреба разтръскайте енергично!

Внимание!

Синергичните комбинации представляват смес от чисти етерични масла и никога не трябва да се прилагат неразредени на кожата. Винаги разтваряйте в базово масло. Пазете далеко от деца. Никога не приемайте етерични масла вътрешно!

Масло за масаж при мигренни състояния: рамена, врат, глава (3%)   

При мигренни състояния, ежедневна поддръжка. Подходяща грижа през деня, успокоява, отпуска мускулите и напрежението, балансира, без да успива. 

В стъклено шише 100 мл. с помпа добавете следните етерични и базови масла:

Етерично масло от безсмъртниче (Helichrysum italicum) (10 капки)

Етерично масло от лавандин (Lavandula x intermedia) (16 капки)

Етерично масло от розмарин хт. синеол (Rosmarinus officinalis ct. camphor/cineole) (13 капки)

Етерично масло от лютива мента (Mentha x. Piperita(10 капки)

Разтворени в 100 мл. базово масло от бадем.

Начин на употреба: Подходящо за частичен масаж на тяло през деня, няма да ви успи, както и за локално приложение вкъщи: 2-3 помпи масло се затоплят в дланите. Масажират се врат, рамена, глава.

 Масажно масло при натъртвания, отоци, синини (4.4%)

Спомага за по-бързо оздравяване на тъкани, след травми с последвали отоци, натъртвания, синини

В стъклено шише 30 мл. с помпа добавете следните етерични и базови масла:

Етерично масло от лавандула, планинска (Lavandula angustifolia) (8 капки),

Етерично масло от индрише (Pelargonium graveolens) (8 капки),

Етерично масло от кипарис (Cupressus sempervirens) (8 капки),

Етерично масло от розмарин хт. синеол (Rosmarinus officinalis ct. camphor/cineole) (5 капки)

Етерично масло от исоп (Hyssopus off. Decumbens) (2 капки),

Етерично масло от немска лайка (Matricaria recutita)  (2 капки),

Разтворени в 28 мл. базово масло от бадем. 

Начин на употреба: 2-3 помпи от маслото се затоплят между дланите, нанасяте на прасците и масажирате внимателно (без натиск) в посока от глезените към колената.

* В текста са използвани и референции от книгата Есета за Холистична ароматерапия на Д-р Малте Хоцел, основател на Oshadhi и информация за научни изследвания от www.healthline.com

Други статии от блога ни през последните 12 месеца:


Споделете



← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.