Ароматерапия в подкрепа на женското здраве

Автор: Милена Иванова ,

Oshadhi ароматерапия в подкрепа на женското здраве

От първия до последния цикъл и през менопаузата с усмивка и енергия

Женският организъм преминава през различни етапи, които променят, трансформират и влияят върху начина на живот и същността на всяка една от нас. Макар и изумителни, тези промени често са съпроводени от физически и емоционален дискомфорт. Така от първия до последния цикъл, жената е изправена пред редица битки със собственото си тяло, за да постигне оптимален баланс и здраве. В този дълъг и нелек процес наш верен съюзник може да бъде ароматерапията – естествен, безвреден и приятен начин да подкрепим организма си във всеки предизвикателен момент.

Като начало представям най-важните етерични масла, които са подходящи за приложение при различни проблеми свързани с женското здраве.

Четири задължителни етерични масла за женско здраве:

Oshadhi етерично масло от мускатова салвия

Етерично масло от Мускатова салвия , БИО (Salvia sclarea)

Особено подходящо за жените, едно от най-важните етерични масла за женско здраве, маслото от мускатова салвия оказва подкрепа през всички фази на живота на жената – за менструалния цикъл, раждането и менопаузата. Това масло има свойството да облекчи менструалните болки, благодарение на аналгетичните и антиконвулсивните си свойства, както и да възстанови цикъла, когато е нередовен. То действа стимулиращо и същевременно отпускащо на матката и така спомага родилния процес. Балансиращите му свойства го правят подходящо и по време на прехода към менопауза. Предполага се, че има регулиращо въздействие върху хипофизната жлеза. Има силно антидепресивно въздействие, вкл. и в периода на менопаузата при жените. Подходящо за засилване на имунната система.

Oshadhi етерично масло от роза дамасцена

Етерично масло от Роза дамасцена (Rosa damascene)

Розовото масло винаги се е асоциирало със сърцето и най-важното му въздействие е на емоционалното тяло. Слави се с особено ефективното си въздействие при жените за подкрепа на репродуктивната система, това е масло, което не бива да бъде пренебрегвано и от мъжката половина на света – то може да спомогне да се намалят чувството на гняв и неудовлетвореност вкл. и по време на пуберитета при тийнейджърите. Това ценно етерично масло има повдигащи и отпускащи свойства за нервната система, успокоява и хармонизира, стимулира чувството за любов, прошка и цялостно добруване. Свойствата му като афродизиак ще повдигнат сексуалноста и самочувстието ни на привлекателни индивиди.

Oshadhi етерично масло от римска лайка

Етерично масло от римска лайка (Anthemis nobilis)

Едно от най-известните етерични масла за отпускане както във физически, така и в психически смисъл, етеричното масло от римска лайка е високо ценено, заради потенциала да облекчава болка. Особено ефективно при болки, свързани с месечния цикъл при жените. Успокояващите ѝ свойства я правят подходящо допълнение към комбинации за уморени или претоварени мускули, мускулни спазми. Помага, когато се цели въздействие върху лека болка и възпаление, а също и за успокояване на разстроен стомах.

Етерично масло от Резене сладко, БИО (Foeniculum vulgare dulce)

Енергизира и пречиства. Подпомага храносмилателната система, най-често се използва в комбинации за локално приложение на корема. Хормоноподобно, действа диуретично, насърчава менструалния поток. Може да помогне за намаляване на бактериална или гъбична активност, помага за успокояване на възпалителни процеси, често се използва за подкрепа и насърчаване на доброто функциониране на лимфната система.

Разбира се списъкът с подходящи масла за подкрепа на женското здраве е доста по дълъг

В допълнение на гореизброените, други етерични масла за женско здраве включват още сладък босилек (Ocimum Basilicum L.), сладка майорана (Origanum majorana), сладък портокал (Citrus sinensis), безсмъртниче (Helichrysum italicum), индрише (Pelargonium graveolens), индийско орехче (Myristica fragrans), бергамот FCF (Citrus bergamia), теснолистна лавандула (Lavandula angustifolia), мандарина (Citrus reticulata).

Състоянията, на които можем да повлияем с ароматерапевтични приложения са много и покриват както физиологични проблеми, така и проблеми от емоционален и психологичен характер. Подходящи етерични масла могат да помогнат при болезнен, нередовен или много тежък цикъл, за ребалансиране, когато има хормонален дисбаланс, по време на прехода от перименопауза към менопауза, има и приложения, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите при тежки състояния като ендометриоза, поликистозни яйчници и т.н.

Във фокус: препоръки за жени в периода на преход – перименопауза и менопауза

Доста често в практиката ми се случва да говоря с клиенти, които се борят с утежнена симптоматика свързана с прехода към менопаузата. Най-честите оплаквания са горещи вълни, често изпотяване, бърза смяна на настроенията, липса на концентрация, обща подтиснатост. Темата разбира се е доста сложна и няма магична пръчица, с която да оправим всички проблеми, но тук споделям 3 приложения от света на ароматерапията, които могат да облекчат най-често срещаните проблеми.

Дифузия за емоционална подкрепа и баланс: синергия Женски баланс

Oshadhi синергия Женски баланс

Синергия Женски баланс - комбинация от етерични масла, особено подходяща за жените във всяка фаза на промяна и преход в цикъла на живота. Със свеж, лек аромат с пикантни аносонови, плодово-цветни и билкови нотки. Пречиства, укпрепва, успокоява и енергизира.

За охлаждане при горещи вълни – вътрешно и външно

Oshadhi хидролат от лютива мента

Хидролатите от нероли и мента действат охлаждащо и могат да предоставят подкрепа на дами, страдащи от горещи вълни. Могат да се прилагат под формата на спрей, както и вътрешно. Добавената стойност на тези два хидролата е, че прекрасно овкусяват водата!

Стандартен 3-седмичен протокол за вътрешен прием:

30 мл хидролат (2 с.л.) се разтварят в 1.5 литър дестилирана или трапезна вода. Този разтвор се пие на малки глътки в продължение на целия ден, повтаря се ежедневно за период от 21 дни, след което се прави задължително 7 дневна почивка. При нужда може да се повтори с втори цикъл.

Oshadhi хидролат от нероли (портокалов цвят)

Масаж в областа на корема за подкрепа и ребалансиране при труден преход през менопаузата

Рецепта: ребалансиране симптоми на дълга менопауза (3.3%)

Подкрепя тялото при продължителни симптоми на менопаузата. Регулира, ребалансира, успокоява, отпуска, има аналгетични свойства.

В стъклено шише 30 мл с помпа пригответе добавете:

*Заб. Препоръчваме базовото масло да се добави последно.

Начин на приложение: нанесете 2-3 помпи от масажното масло на дланите, след което загрейте енергично. Масажирайте коремната област по посока на часовниковата стрелка. Прилагайте ежедневно в края на деня.

За финал, споделям и две рецепти, които ще помогнат при болезнен, както и при нередовен и тежък цикъл. 

Рецепта: Масло за масаж на корема: болезнен цикъл (4%)

Регулира цикъла и болката, свързана с него. Регулира и храносмилателната функция, води до подобрение в отделителните процеси.

В стъклено шише 30 мл с помпа пригответе добавете:

*Заб. Препоръчваме базовото масло да се добави последно.

Начин на приложение: нанесете 2-3 помпи от масажното масло на дланите, след което загрейте енергично. Масажирайте коремната област по посока на часовниковата стрелка. Прилагайте ежедневно в края на деня.

Рецепта: Масло за масаж на корема: нередовен и тежък цикъл (3.3%)

Ребалансира, затопля, отпуска. 

В стъклено шише 30 мл с помпа пригответе добавете:

*Заб. Препоръчваме базовото масло да се добави последно.

Начин на приложение: нанесете 2-3 помпи от масажното масло на дланите, след което загрейте енергично. Масажирайте коремната област по посока на часовниковата стрелка. Прилагайте ежедневно в края на деня.

Пишете ни ако имате нужда от насоки за справяне с други проблеми свръзани с женското здраве! Оставаме на разположение.

 

Други статии от блога ни през последните 12 месеца:


Споделете



← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.