Помощ! Ставите не ме слушат и болят. Имате ли подходящо масло?

Автор: Милена Иванова ,

Oshadhi етерични масла при ставни артритни болки

Разказ за маслата, които могат да помогнат при ставни болки, невралгични състояния, болки и проблеми на мускулатурата.

В ежедневната ми работа с клиенти доста често получавам запитвания за подходящи масла при ставни болки, невралгични състояния, както и болки и проблеми на мускулатурата. Разбира се, както може да се досетите има набор от етерични масла, чиито терапевтични свойства ги правят подходящи за приложение при такива състояния.

При ставни болки и невралгични състояния доста често проблемите са хронични, многогодишни и с влошаваща се тенденция, а в основата на много от състоянията реално стоят възпалителни процеси и лоша циркулация. Възпалителните процеси  най-често са топли състояния и маслата, които биха помогнали трябва да имат хладна и суха енергия, за да могат да въздействат в процеса на оздравяване. В зависимост от състоянието, ефектът от ароматерапевтичните приложения може да варира от болкоуспокояващ (но без възможност да доведе до излекуване) при многогодишни хронични, както и автоимунни състояния; до дълготрайно подобряване на цялостното състояние при по-леки случаи.

Подходящите ароматерапевтични приложения в случая включват масажи на афектираните зони с цел втриване на етерични масла. Поради нуждата от болкоуспокоение, концентрациите често са доста по-високи от стандартното: средно силна концентрация би била 5%, а в някои случаи може да се работи и с концентрации до 10%. Важно е да напомним, че при възрастни хора, концентрациите винаги трябва да са намалени наполовина.

Подходящите в случая етерични масла имат противовъзпалителни свойства, както и такива, които охлаждат, обезболяват и отпускат. Включването на етерично масло с добро въздействие на процесите на циркулация в масажните комбинации е силно препоръчително, тък като много често при тези състояния има нужда от подобрение на циркулацията.

На следващите редове представям накратко най-известните етерични масла, подходящи за третиране на артритни, невралгични и мускулни болки, както и две базови масла, с особено отношение към този вид проблеми на здравето.

 

Етеричното масло от немска лайка (Matricaria recutita)

Етеричното масло от немска лайка охлажда и заздравява, отличава се с мощните си противовъзпалителни свойства. Силните лечебни свойства на етеричното масло от немска лайка го правят незаменимо, а високата му потентност означава, че са достатъчни много малки количества, за да се постигне мощен терапевтичен ефект. Спомага за намаляване на слаба болка и възпаление и за намаляване на нежелани мускулни спазми. Охлаждащите свойства на етерично масло от немската лайка го прави отличен избор при възпаления, горещи състояния и повишена чувствителност на физическо ниво.

Етеричното масло от римска лайка  (Anthemis nobilis)

Едно от най-известните етерични масла за отпускане както във физически, така и в психически смисъл. Нежно масло, което е чудесно и за малки деца. Етеричното масло от римската лайка е високо ценено, заради потенциала да облекчава мускулни спазми, както и за уморени или претоварени мускули. Помага, когато се цели въздействие върху лека болка и възпаление.

Етеричното масло от лимонов евкалипт (Eucalyptus citriodora)

Етеричното масло от лимонов евкалипт има хладна и суха енергия, действа охлаждащо, успокояващо и седативно, поради което спомага за намаляване на възпалителни процеси. Маслото на лимоновият евкалипт е пълно с жизненост, освежава и съживява. Най-известно е с приложенията си за пречистване и почистване, спомага за намаляване на възпалителни процеси. За топични приложения винаги използвайте разреден в базово масло, за да предпазите кожата от алдехидите в състава му.

Етеричното масло от Кипарис (Cupressus sempervirens)

Спомага за насърчаване на добра циркулация в тялото, добър избор за облекчаване на нежелани мускулни спазми. Много ефективно при оплаквания свързани със синдрома на неспокойните крака. Етеричното масло от кипарис е подходящо също когато има нужда от поддържане на равномерен енергиен поток през тялото. Силно пречистващо, маслото от кипарис въздейства както на физическо, така и на емоционално ниво.

Етеричното масло от Лавандула (спика) (Lavandula latifolia)

Широколистната лавандула (L. latifolia), известна още като лавандула спика произхожда от същото семейство като истинската лавандула, но е различен вид. Основните химични компоненти на лавандула спика включват линилацетат, камфор, цинеол и линалоол, известни със своите противовъзпалителни и антисептични свойства. Лавандула спика също има болкоуспокояващи и стимулиращи циркулацията ефекти. В ароматерапията лавандула спика често се използва в студени компреси и смеси при болки и напрежение в мускулите. Тя има силен болкоуспокояващ и стимулиращ циркулацията ефект.

Етеричното масло от Смирна (Commiphora myrrha m.)

Етеричното масло от смирна е добре известно и с аналгетичните и противовъзпалитени свойства, ефективни при леки болки и възпаления. Хладната му енергия го прави подходящо за успокоение на възпалителни процеси. Това е едно от по-ценните масла, които се намират по-трудно на пазара.

Етеричното масло от кориандър (семе) (Coriandrum sativum)

Отпуска, балансира, успокоява и повдига, действа болкоуспокояващо. Успокоява ефективно мускулите и ставите, а същевременно е меко и щадящо за кожата. Използва се при състояния на остеоартрит, невралгия и ревматична болка. Има имуностимулиращи свойства и е добър избор при формулирането на комбинации за намаляване на болката, както и при борба с нежелани микроби. Химичният му състав е подобен на този на лавандулата, което обуславя свойствата му да отпуска, балансира и успокоява цялата система.

Етеричното масло от тамян (Boswellia carterii)

Релаксира, ревитализира, успокоява. Една от най-важните сфери на действие на етеричното масло от тамян е нервната система, отлично при нервно напрежение и изтощение. Ефективен имуностимулант, особено полезен в случаи, когато имунната система е отслабена поради стрес и депресия. Нанесено локално облекчава ставни и мускулни болки.

Етеричното масло от Лимонова трева (Cymbopogon flexuosus)

Етеричното масло от лимонова трева притежава мощни пречистващи свойства и също помага за справяне с локални болки и възпаления; намира приложение при болки в мускулите, подобрява циркулацията и детоксикира. Действа като седатив, облекчава стреса и изтощението, но същевременно освежава ума. Ароматът на лимонена трева е успокояващ, но цитралът може да раздразни кожата, затова е важно етеричното масло да бъде силно разредено при топични приложения на кожата.

Извлек от арника (Arnica officinalis)

Арниката е добре известна със своите ефекти върху наранена и увредена кожа, има дълбоко проникващо действие и традиционно се използва за успокояване на мускулни болки, за намаляване на възпаления и при лечение на рани. Ефективно средство за третиране на натъртвания, изкълчвания, успокоява болката и намалява подуването. Извлекът от арника е идеален, когато е добавен към комбинации за спортни масажи, след тренировка, за напрегнати мускули, натоварени стави и при подувания. Извлекът от арника има свойства като стимулант, засилва кръвообръщението, използва се при болка и подуване при ревматизъм, както и при възпаления.

Базово масло от черен кимион (Nigella sativa)

Пикантно и подхранващо базово масло. Славата на маслото от черен кимион е на първо място свързана с противовъзпалителните му свойства, които го правят отличен избор при кожни заболявания, както и за подкрепа на мускулно-скелетната система. Това масло има добро терапевтично въздействие, включително и болкоболкоуспокояващи свойства, за справяне с ежедневни болки. Тук говорим за растителното масло, съществува и етерично масло от черен кимион, което е различен продукт, с различни терапевтични характеристики и свойства.

Oshadhi - рецепти ароматерапия при артритни болки

Ето и три рецепти прилагани с голям успех от множество клиенти:

Рецепта: Масло при невралгични състояния: радикулит, ишиас и пр.  (5%) 30 мл.

Вариация с безсмъртниче

Успокоява, има противовъзпалителни и аналгетични свойства, облекчава болки свързани с невралгични състояния – ишиас, радикулит, и пр.

В стъклено шише 30 мл с помпа добавете:

*Заб. Препоръчваме базовото масло да се добави последно.

** Може да се замести с етерично масло от лимонов евкалипт и лимонова трева

Начин на приложение: 2-3 помпи от маслото се затоплят между дланите, нанася се с масажни кръгови движения на засегнатите стави 2-3х на ден.

Рецепта: Масло обезболяващо: артрит, ставни болки (2.5%) 30мл.     

Облекчава болки, успокоява, намалява възпалитените процеси - при артрит и ставни болки 2.5% (подходящо за възсрастни хора над 75 години)

В стъклено шише 30 мл с помпа добавете:

 *Заб. Препоръчваме базовото масло да се добави последно.

Начин на приложение: 2-3 помпи от маслото се затоплят между дланите, нанася се с масажни кръгови движения на засегнатите стави 2-3х на ден.

Рецепта: Лечебно масло: облекчение на ставни болки (10%) 100 мл.

При артритни състояния, вкл. за облекчаване на болки при ревматоиден артрит. Действа обезболяващо и противовъзпалително.

В стъклено шише 100 мл с помпа добавете:

 *Заб. Препоръчваме базовото масло да се добави последно.

Начин на приложение: 2-3 помпи от маслото се затоплят между дланите, нанася се с масажни кръгови движения на засегнатите стави 2-3х на ден. 

Внимание! Висока концентрация, само за локално приложение.

Важно е разбира се да спомена, че за истинско подобрение на всяко здравословно състояние от огромно значение са начина на хранене, добрия сън, редовното движение и нивата на стрес. Но това са теми за друг разговор. За сега това е от мен,.

Оставям ви с пожелания за по-малко болки и повече усмивки.

Милена

 

Други статии от блога ни през последните 12 месеца:


Споделете← По-стара статия По-нова статия →


  • Здравейте!Какво бихте препоръчали при мигренни състояния.Дъщеря ми наскоро и се появи.Благодаря предварително

    Kremena ,

Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.