Разказ за едно свещено дърво. Пало санто на вашето внимание

Автор: Милена Иванова ,

Oshadhi етерично масло Пало санто_Великден

На прага на светъл празник сме, макар и в такива размирни времена светлината да си пробива път много по-трудно. Тъй като вече няколко пъти съм писала за тамяна, който е много очевидно подходящ избор за разказ покрай най-светлите ни религиозни празници, днес реших да проявя оригиналност и да ви разкажа за етеричното масло от пало санто (Bursera graveolens). Подобно на тамяна, етеричното масло от пало санто има силно въздействие на духовно, психично и енергийно ниво и именно тези му свойства обясняват изборът ми да разкажа за него тъкмо днес.

Маслата от тамян и пало санто: първи братовчеди

Ако сред етеричните масла може да има роднини, то маслата от тамян и пало санто са първи братовчеди. Първо, и двата растителни вида произхождат от едно семейство (Бурсерови), второ – двете масла имат подобен химичен състав, като лимоненът е водеща съставка и при двете и трето, ароматите на двете масла имат доста общи допирни точки. На последно място, но всъщност най-важно – маслата от тамян и пало санто имат сходни терапевтични свойства и приложения.

Доскоро неизвестно и непознато по нашите географски ширини, пало санто нашумя през последните години – в био магазините и в някои йога студия, спа центрове и други пространства за здраве или себеосъвършенстване може да намерите най-често пръчици от пало санто, които се използват за кадене. Така, както в нашата църква се кади с тамян за пречистване (физическо и духовно) от хилядолетия, така в Южна Америка, по местата където расте дървото пало санто, дървесината се използва за кадене от шамани при ритуали и всякакви церемонии и духовни практики от стотици години.

Пало санто е ароматно диворастящо дърво, родом от тропическите гори на Перу, Еквадор и островите Галапагос, което принадлежи към същото семейство Бурсерови като смирна, тамян или копал. Името означава „свещено дърво“ и се свързва с многовековна лечебна практика, залегнала в знанията и церемониалната традиция на южно- и мезоамериканските шамани „курандерос“.

Кората от дървото пало санто традиционно се пали в Южна Америка с цел изчистване на отрицателните енергии от жилищните пространства. Етеричното масло е по-лесно и практично за употреба чрез дифузия. Може да се използва в молитва, за енергийна работа и т.н., където е символ на прераждането.

Дървото, чийто живот е зависим от наличието на едно специфично насекомо, умира естествено след период от около 100 години растеж. Необходими са между 4 и 10 години докато в останалия да лежи на земята мъртъв ствол, чрез специална биохимична метаморфоза, се образува скъпоценната смола.

Oshadhi етерично масло от Пало санто

Етеричното масло от пало санто е вълшебен течен елексир и се получава чрез парна дестилация от концентрираната смола на мъртвото дърво. В някои малки общности се дестилират също и плодовете, за да се получи друга версия на етерично масло на това красиво дърво. Маслото от плодовете има различен химичен и ароматен профил.

Ароматът на маслото от пало санто е плътен, маслен и сладък, с очарователна лимонено-ментова висша нотка. Аз лично винаги усещам една екзотична и много специфична сладост в аромата, която го прави лесно разпознаваемо. Основните химични съставки на етеричното масло от пало санто са лимонен, алфа-терпинеол, бета-бисаолен, карвон, транс-карвеол, джунеол. Лимоненът е съставка най-често срещана при цитрусовите масла и именно на нея се дължи техният свеж и лимонов аромат. Присъствието на лимонен в състава на масло, извлечено от сърцевината на дърво е изненадващо и много нетипично. Именно лимоненът е съставката, с която се обясняват доста от терапевтичните свойства на маслото.

Oshadhi етерично масло Пало санто

На първо място, етеричното масло от пало санто подпомага работата на фините енергии

На психо-духовно ниво етеричното масло от пало санто подпомага фините енергии, подходящо е и при медитации. То повдига настроението на практикуващия и на емоционално ниво помага срещу депресията и страха като влива усещането за доверие в дълбоко скритите в съзнанието травми. Помага за разсейването на негативна енергия. Етеричното масло от пало санто има свойството да заземява, създава чувство на душевен мир и покой. Има пречистващ ефект както за тялото, така и за душата.

Добавено към комбинации за масажно масло, фините му енергии съдействат за осигуряването на баланс в системата.

Въздействие за намаляване нивата на стрес

Много хора намират аромата на маслото от пало санто успокояващ и отпускащ. Тези му свойства го правят популярно масло за приложение когато се търси облекчение на симптомите на стрес. Наличието на лимонен в състава на маслото е най-вероятното обяснение за тези свойства на пало санто. Според две различни научни изследвания от 2013 и 2014 година вдишването на лимонен води до намаляване на нивата на стрес и тревожност (и двата теста са правени върху животни).

На физическо ниво: безценно антисептичено средство, има обезболяващи и противовъзпалителни свойства

Благодарение на някои химични съединения като лимонен, карвон и други, етеричното масло от пало санто се оказва безценно антисептично и пречистващо средство за лечение на различни наранявания и рани. Прилага се и като лек срещу настинки, както и при респираторни заболявания.

Етеричното масло от пало санто е ефективно при проблеми с храносмилателната система, при невроскелетни и дихателни оплаквания, също е известно и с ползите, които носи за кожата.

Аналгетични и противовъзпалителни свойства

Маслото от пало санто се прилага за облекчение на различни видове болка, свързани с артрит, главоболия, болки в гърлото. Подходящо при навяхвания, болки в ставите, и други. Аналгетичните свойства на маслото от пало санто много вероятно се дължат на водещото присъствие на лимонен в химичния профил на маслото. Лимоненът е обстойно изследвана съставка, научно изследване от 2017 година например доказва, че лимоненът притежава аналгетични и противовъзпалителни свойства.

Рисковете свързани с маслото от пало санто според Тисеранд и Янг са свързани със сравнително бързата му оксидация (лимоненът определено може да бъде причината за това). Оксидацията може да доведе до раздразнение на кожата. Важно е да се съхранява на тъмно и сухо място, а бутилките трябва да са много добре затворени. Пало санто може да бъде и хепатоксично, поради което вътрешния прием трябва да бъде избягван. Максималната препоръчителна доза за топични приложения е 3.4% според Тисеранд и Янг.

Това е определено едно много специално и специфично етерично масло. Макар да не мога да гарантирам, че ще се влюбите в аромата му (предпочитанието ни за аромати е много лично и уникално нещо), гарантирам, че веднъж вдишали го, никога няма да забравите този аромат и това чувство.

С пожелания за най-светлите възможни празници, бъдете здрави!

Нашата селекция от масла за духовни практики

 

ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:

Споделете



← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.