Сливи за смет.. Практикум: почистване

Автор: Милена Иванова ,

Oshadhi етерични масла за почистване на дома

„Хайде сливи за смет, сливи за смет!“ – викал селянинът, който тръгнал да търси невяста за сина си. Помните ли я тази приказка? Добре, че не съм мома за женене, че бая сливи ще изям и накрая пак мома за женене ще си остана.... Майтапа на страна, но с тези дъждове от пролетта не мога да оцеля подходящия момент за измиване на прозорците. Ей на, бях го планирала за тази седмица и тя каква стана – пак ни погнаха дъждовете. Драма.

Вярно, че тъкмо сега е сезонът на сините сливи, и също вярно е, че са прекрасен плод с много ползи за здравето. Но не за това ви бръщолевя за сливи, дъждове и прозорци – днес темата на блог статията ни е почистването на дома и конкретно с какво и как могат да помогнат етеричните масла в тази домашна работа.

Защо да използваме етерични масла вместо битовата химия, с която сме свикнали и боравим отдавна ли?

В кратце: битовата химия може да бъде вредна както за нас и здравето ни, така и за природата. Микрочастиците и химикалите в повечето средства за почистване не само замърсяват околната среда, но и се абсорбират от телата ни чрез вдишване и контакт с кожата. Отключването на кожни проблеми, проблеми с дихателната система, алергии и прочие са често срещани последствия от многогодишното и редовно боравене с химикали, вкл. и такива, с които работим у дома. Еднократните пластмасови опаковки на препратите за битова химия, както и въздействието на самите химикали когато се озоват обратно в природата също са сериозни проблеми.

Разбира се, при всички случаи е важно да подхождаме с внимание към препаратите, които използваме. Ето защо днес решихме да разгърнем темата с почистването, като ви споделим рецепти за ефикасно и безопасно почистване. В състава им ще откриете единствено и само естествени съставки, като основен помощник тук разбира се са етеричните масла, а еднократните опаковки са заменени от хубава стуклена бутилка със спрей помпа за многократна употреба.

Как и защо работят етеричните масла в случая?

Уникалният химичен състав на всяко етерично масло определя свойствата му. Факт е, че повечето етерични масла имат антимикробни свойства, което ги прави толкова ефективни и за почистване на дома. Позитивите на приложението на етерични масла в случая обаче не се ограничават само с почистващите и дезинфекциращите им свойства. Самото вдишване на ароматите на маслата работи за физическото и ментално здраве – ако влезете у дома и ви посрещне полъха на гора, няма ли да се усмихнете?

В следващите редове споделям няколко рецепти за практични приложения, като неслучайно започвам с кухненските повърхности и банята, където обикновено се срещаме с най-упоритите замърсявания в дома.

Oshadhi етерични масла за почистване на твърди повъхности - баня, кухня

Подходящи етерични масла за почистването на твърди повърхности:

евкалипт, лавандула, лимон, лайм, грейпфрут, бор, кипарис, лимонова трева, мащерка, палмароза, бергамот

Рецепта: Синергична смес за почистване на твърди повърхности в кухнята и банята

В стъклено шише 5 мл с капкомер пригответе следната синергична смес:

 Ако нямате време да приготвяте синергии у дома, може да използвате готовата синергия етерични масла Пречистване на Oshadhi. Ще ви свърши идеална работа.

Начин на приложение:

В голяма стъклена спрей бутилка (500 мл) с вода добавете 8 капки от синергичната смес. Преди употреба разклатете енергично. Подходящо за почистване на твърди (с изключение на дървени) повърхности.

Рецепта: синергична смес за миене на съдове:

 * Като алтернатива, ако нямате време да приготвяте синергии у дома, може да използвате готовата синергия етерични масла О, цитруси! на Oshadhi.

Начин на приложение:

Добавете синергичната смес към бутилка с неутрално веро* (100 мл), разтръскайте добре, за да се смеси и оставете в покой, за да се разтворят етеричните масла.

* Вместо веро, може да използвате кастилски сапун.

Как да освежим канала или мивката?

Достатъчно да поставите 2 капки етерично масло от лимон в сифона вечер преди лягане. Маслото от лимон добавено към бутилка с вода е също така идеално средство за миене на прозорци, огледала, маси, фурни и котлони.

Oshadhi етерични масла за пране - пералня и сушилня

Подходящи етерични масла за прането:

За да се погрижите за свежестта и дезинфекцията на вашето пране, може използвате следните етерични масла:

лимонова трева, лавандула, иланг-иланг, евкалипт, розмарин, бор, бергамот, петигрениндрише, палмароза

Начин на приложение:

В пералнята

3-5 капки етерично масло (по избор от изброените) се добавя към отделението за омекотител.

В сушилнята

2 капки етерично масло (по избор от изброените) се капват на малко парче текстил и се пуска заедно с прането за сушене.

Oshadhi етерични масла за почистване на тоалетната

Рецепта: синергична смес за почистване и ароматизиране на тоалетна

В стъклено шише с дозатор (капкомер) пригответе следната синергична смес:

Идеална алтернатива, ако нямате време да приготвяте синергии, могат да бъдат готовата синергия етерични масла Пречистване, както и синергията Коледна звезда на Oshadhi.

Начин на приложение:

За ароматизиране на банята или тоалетната поставете 2 капки от синергичната смес от вътрешната страна на ролката тоалетна хартия.

За почистване на ваната, мивката, тоалетната и всички други повърхности в банята добавете 3-4 капки към последната вода за изплакване.

Рецепта: Почистване на килими и мокети

Начин на приложение:

Содата се разбърква добре с избраното етерично масло, след което сместа се разнася на килима. Оставя се за 10 мин. и се почиства с прахосмукачка.

*Важно! Когато пробвате за първи път, тествайте на малка част от килима!

 За още рецепти следете Фейсбук страницата и Инстaграм профила ни.

Задава се сезонът, в който ще прекарваме доста повече време у дома, пожелавам ви Да ви е чисто, уютно и усмихнато вкъщи!

 

Други статии от блога ни през последните 12 месеца:


                                                                                Споделете



                                                                                ← По-стара статия По-нова статия →


                                                                                Оставете коментар

                                                                                Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.