Пролетна умора. А има ли такова нещо като „пролетна депресия“?

Автор: Милена Иванова ,

Как да преодолеем умора, раздразнение, дори униние, които често идват пакет с пролетта?

От няколко дни ме занимава темата свързана със стреса. Защо ли? Ами просто се вгледах в хората около мен. И знаете ли какво видях? Повечето хора са изнервени, стресирани и изморени, а всъщност започва най-красивият и вдъхновяващ сезон в годината, пролетта. Цялата природа разцъфтява и се възражда, радваме се на повече слънчева светлина и температурите се покачват значително. Задават се Великденските празници, които тази година се падат доста по-късно и ще дадем старт на първите почти „летни“ пътувания, за които толкова сме се затъжили.

Все пак реших да потърся повече информация по темата, за да проверя дали имам основание да се притеснявам, и попаднах на доклада на Европейския парламент за психическото здраве от ноември 2023 година, който споделя актуални статистики. Цитирам тук една нищожна част от тях, която обаче ме накара дълбоко да се замисля за това какви са последствията от начина ни на живот.

По данни на Световната Здравна Организация над 150 милиона души в Европа живеят с някаква форма на психично разстройство.  Това е над 20% от населението на стария континент. Психичните разстройства се нареждат на второ място сред най-често срещаните незаразни болестии са значително по-разпространени сред жените, Според Евростат пък приблизително 4%  от всички смъртни случаи в ЕС са причинени от психични и поведенчески разстройства.

Продължих да чета и какво се оказа..., че вместо пролетта да пооправи от само себе си тези проблеми, заради повечето светлина, топлина и красиви разцъфтели цветове, то с настъпването на този толкова специален сезон, ние се сблъскваме отново с проблеми, свързани с психичното ни здраве.

Промените във времето и дневната светлина могат да влияят на настроението на хората, като предизвикат сезонно депресивно разстройство или общо намаление на енергията. Забелязва се увеличение на активността и стреса, който е свързан с нея, както и с по-голямо количество работа, пътуванията и други социални събития. С промените в дължината на деня и повечето светлина, някои хора могат да изпитват дори неприятни промени в режима и качеството на съня.

Ами, браво! – си казах и реших че всичко това е направо плашещо и затова е редно да започнем да говорим повече по темата за психичното здраве точно сега, в началото на месец април, когато е желателно да се вземем в ръце и да преодолеем всички тези проблеми, сред които са стреса и депресията, умората, липсата на енергия и желание за нови предизвикателства.

Разбира се, когато става въпрос за клинични състояния е задължително да потърсим помощ от специалист. В ежедневието обаче можем да си помогнем за по-леките състояния и сами. Предполагам, че няма да се изненадате да чуете от мен, че ароматерапията има своето място за подвигане на духа и етеричните масла имат доказани терапевтични свойства за работа с много от емоционалните състояния, от които страда човечеството. Вдишването на масла, чрез инхалатор, или дифузер, както и масажите, могат да бъдат тук от голяма помощ. В следващите редове разказвам как и с какво можем да повлияем.

Емоцията е енергия, движеща се през нашето тяло

Думата "емоция" може да се преведе като "енергия в движение". Тази емоционална енергия всъщност работи с по-висока скорост от мисълта. На мислите и изображенията са необходими няколко секунди или минути, за да извикат спомен, докато ароматът може да го направи за милисекунди. Забравените спомени и потиснатите емоции могат да предизвикат хаос в живота ни и често са основната причина за отключването на депресия, тревожност и страхове. Етеричните масла могат да ни помогнат да преодолеем и да се освободим от тези емоции, там където се съхраняват те в единството „тяло-ум“.

Счита се, че обонянието е 10 000 пъти по-точно от другите ни сетива. Веднъж регистриран, ароматът достига до мозъка по-бързо, отколкото изображение или звук. Нашето обоняние се свързва директно с емоционални състояния и поведение, често съхранявани от детствотото. Това е единственото от петте физически сетива, пряко свързано с лимбичния дял на мозъка, в който имат своето физическо изражение тревожността, депресията, страхът, гневът и радостта. Тъй като лимбичната система е пряко свързана с онези части на мозъка, които контролират сърдечната честота, кръвното налягане, дишането, паметта, нивата на стрес и хормоналния баланс, етеричните масла могат да имат съществени физиологични и психологически ефекти.

При вдишването на етерично масло молекулите на аромата пътуват нагоре през носа, където се регистрират от нервите на обонятелните мембрани в носната лигавица. Ароматните молекули стимулират тази изградена от нервни клетки лигавица и задействат електрически импулси, които се прехвърлят към обонятелната луковица в мозъка. От обонятелната луковица тези импулси достигат до лимбичната система, често наричана нашия център за емоционален контрол.

Синергичните ефекти от помирисването на етерично масло влияят върху вибрационната енергия на нашите клетки и по този начин ни помагат да се лекуваме на всички нива - физическо, емоционално и духовно. Обонянието и светът на ароматите ни свързват с най-дълбоката част от нас, която винаги резонира с усещанията за доволство и радост.

Цитрусите са ненадминати, когато става въпрос за работа с емоционалното тяло.

Всички етерични масла са резултат от специалното взаимодействие на растенията със светлината и са израз на присъщата магия на Майката Природа да създават „слънчеви батерии“ за живот. „Биохимията на светлината“ играе основна роля в групата на цитрусовите плодове, където етеричните масла се съхраняват главно във външната сфера - кората на плодовете, които са пряко докоснати от светлината на Слънцето. Именно поради тази причина, те имат способността да върнат усмивката на лицата ни дори и в най-мрачните и сиви дни. Слънчевата природа на цитрусовите етерични масла със сигурност е една от причините хората в северните страни да се чувстват толкова привлечени от ароматерапията, особено през дългите зимни месеци.

Ето нашите препоръки за цитрусови масла, които са подходящи за емоционалното ни здраве:

Етерично масло Бергамот_Citrus bergamia

Бергамот (Citrus bergamia): Искри от радост срещу зимната депресия

Един от най-мощните антидепресанти в ароматерапията, действа освежаващо, охлаждащо, повдигащо, отпускащо. Едно-единствено вдишване на това масло ще ви накара да „подскачате във въздуха“ от радост. Бергамотът има най-високата фоточуствителност сред цитрусовите масла и не трябва в никакъв случай да се използва на кожата 12 часа преди излагане на слънце!

Етерично масло_Citrus aurantium var amara_Нероли

Етерично масло от Нероли (Citrus aurantium var. аmara)

Етеричното масло от нероли подкрепя и стабилизира менталното състояние, помага при умственото изтощение и депресия. Подобрява настроението, идеален спасител в стресова ситуация - дори една капка е достатъчна за голямо присъствие. Нероли успокоява бързо при внезапно възникнали, силно разстройващи емоции; подхранва сърцето и му помага да се върне обратно към здравословно желание за живот. Приложението му е много удачно в моменти на ситуационна тревожност и депресия, тъй като отпуска нервите и вдъхновява. Нероли е едно от маслата силно свързващи ни с духовната ни страна и може да спомогне за духовно осъзнаване и разбиране.

Етерично масло_Citrus reticulata_мандарина

Мандарина (червена), био (Citrus reticulata): любимият аромат на децата

Силно успокояващ и разведряващ аромат, етеричното масло извлечено от корите на мандарини повдига настроението и придава слънчево излъчване. Може да помогне да намерите радост и оптимизъм, да ви накара да почувствате топлина и сигурност. Мандарината има относително ниска фоточуствителност, но въпреки това препоръчваме внимателна употреба.

Етерично масло_Citrus sinensis_Сладък_портокал

Етерично масло от Портокал (сладък) (Citrus sinensis)

Ярка енергия и позитивност за тези, които се борят със ситуационна депресия или песимизъм. Етеричното масло извлечено от корите на сладкия портокал действа силно успокояващо и разведряващо, повдига настроението и придава слънчево излъчване, насърчава добрия и спокоен сън. Децата обичат аромата на етеричното масло от портокали, което го прави особено подходящо за употреба и в дифузер, ако искате да добавите весела нотка към деня на вашето дете, както и във вашата собствена стая. То може да осигури смелост на онези, които са преуморени или пък не умеят да молят другите за помощ. Повдига настроението, насърчава спокойствие, вдъхва оптимизъм и увереност.

Етерично масло_Citrus aurantium amara_Петигрен_бигарад

Петигрен (c.a. Bigarade), био (Citrus aurantium amara)

Ефирeн и цветeн, ароматът на петигрена успокоява и повдига духа когато сме потиснати, релаксира и отпуска, дезодорира ефективно, популярна съставка в натуралните парфюми и одеколоните, а химичните съставки обясняват приложението на петигрена като антисептик. Цитрусово и чувствено, етеричното масло от петигрен (Bigarade) преплита в аромата познатото с екзотичното.

А ако всички цитруси са ви любими и не може да изберете между тях, ето и нашето предложение за сингергия от цитруси.

Синергия етерични масла_О цитруси!

Синергия етерични масла: О! Цитруси

Освежава, развеселява, успокоява, детоксикира. Пречиства, регулира, преповдига. Едно-единствено вдишване на тази синергия ще ви накара да „подскачате във въздуха“ от радост. Топла и свежа комбинация от цитруси за добро настроение, позитивни мисли и усмивки. Цитрусите напомнят за аромата на лятото, повдигнат духа и бързо разсейват буреносните облаци. Насърчават спокойствие, оптимизъм и увереност. О! Цитруси подобрява концентрацията, спомага да останете центрирани в момент на стрес, успокоява ума в подготовка за спокоен сън.

Съдържа: Портокал, мандарина, бергамот, лимон

Важно е да знаем!

Цитрусовите етерични масла се извличат чрез процес на студено пресоване и могат да предизвикат фоточувствителност до по-голяма или по-малка степен, която се проявява като зачервяване, хиперпигментация или обрив, в зависимост от степента на реакция. Затова напомняме, че не трябва в никакъв случай да се използват на кожата 12 часа преди излагане на слънце!

Цитрусовите етерични масла са едни от най-летливите, което практически означава, че ароматът им ще се изпари най-бързо и също означава, че поради бърза оксидация, срокът им на годност след отваряне е кратък и трябва да се използват до една година. Проблемът с летливостта им се преодолява, чрез комбинацията им в синергия с други етерични масла, които имат по-базови и ноти и по-траен аромат. Сред тях са Босилека (Ocimum Basilicum L.), Безсмъртничето (Helichrysum italicum), Пало Санто (Bursera graveolens) и Равинтсара (Cinnamomum camphora cineoliferum)

За финал, една препоръка за кратка обонятелна медитация с етерично масло

Преди да започнете медитацията, използвайте интуицията си, за да изберете етерично масло за тази медитация. Доверете се на себе си и на усета си. Това ще е маслото, с което ще работите по време на тази арома медитация.

Седнете на тихо и спокойно място. Поставете няколко капки от избраното от вас масло върху листчетата за тестване на парфюми или обикновена салфетка. Затворете очи и се съсредоточете върху дъха си за минута-две, за да успокоите ума. Когато се почувствате спокойни, започнете да вдишвате аромата на Вашето масло. Оставете прекрасния аромат да превземе сетивата Ви и наблюдавайте какво се случва с тялото и емоциите Ви. Не се опитвайте да анализирате, просто изживявайте момента и се освободете от всичко. Силата на маслото се грижи за Вас, помага ви да се отърсите от това, от което трябва да се освободите и способства процеса на изцеление.

Правете тази медитация в продължение на 5 до 10 минути и след това си починете. Медитацията може да се провежда толкова често, колкото желаете със същото или с други етерични масла.

Ако желаете да научите повече за начините, по които можете да се погрижите за психичното си здраве и да преодолеете стреса в работата или други предизвикателства, включете се в нашия курс „Приложна Ароматерапия“. Курсът е подходящ за любители и за всеки, който не е използвал до този момент етерични масла, а има желание да се запознае отблизо с тях и да увеличи знанията си за приложението и практическите ползи от ароматерапията в различните сфери на здравето и живота.

Тук можете да прочете повече информация за модула „Психично здраве и превенция на стреса“, който е част от курса „Приложна ароматерапия‘

Можете да се запишете до 11-ти април. Ще ви очакваме!

Усмихвайте се често, за да сте здрави, а когато се налага, моля, потърсете помощ!

* В текста са използвани и референции от книгата Есета за Холистична ароматерапия на Д-р Малте Хоцел, основател на Oshadhi.

Ето и нашата селекция от аромати за повече усмивки

 

 

ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ


Споделете



← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.